Нови предложения по пенсионната реформа предложиха работодатели.

Те настояват работникът да поеме по-голяма тежест в пенсионното осигуряване - вноската за пенсия да се раздели по равно между служителя и работодателя, а не както е в момента - работодателят да плаща повече.

Ако наистина си разпределим пенсионната вноска по равно с работодателя, това означава, че ще плащаме повече. В момента задължителните вноски за пенсия се разпределят между работника, работодателя и държавата.

Пенсионната вноска на работник е 28 процента. Работникът и работодателя си поделят 16 процента. Работникът плаща по-малката част - 7.1 процент, работодателят - 8.9. Тоест двете страни си поделят осигурителната тежест в съотношение 40 към 60 процента. Държавата плаща твърдо 12 процента.

Предложението на бизнеса е, работниците да започнат да плащат 8 вместо досегашните 7%. Така осигурителната тежест ще се разпредели по равно между двете страни. Вноската на третата страна в лицето на държавата ще остане непроменена.

Как искането на работодателите ще бръкне в джоба на работниците?

В цифри това означава, че ако заплатата ни например е 500 лева, до сега сме плащали 35 лева и 50 стотинки за пенсия. Ако предложението се приеме ще започнем да плащаме по 40 лева, без увеличение на заплатата - т.е. 5 лева повече.

„Че съотношението трябва да бъде 50 на 50 това е изначална и непроменена позиция на Българската търговско промишлена палата, към която рано или късно смятаме, че е редно да стигне и законодателството", каза Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата.

Идеята е, че работник и работодател трябва да са солидарни. Синдикатите намират предложението за абсурдно. Определят го като социално неотговорно и сочат, че в повечето членки на Евросъюза съотношението е 65 на 35 процента.

„Ако някой иска да прави нещо друго, може да хваща пътя в Африка, в Азия и да прави грандиозни предложения. Това в България няма да стане. Да направя и аз едно предложение тогава. Да разделим осигурителната вноска в съотношение 1 към 10 - 90 процента за работодателя 10 процента за работника. Звучи ми точно толкова разумно, колкото и тяхното", каза инж. Димитър Манолов, КТ „Подкрепа".

Окончателното решение в какви параметри ще влезе пенсионната реформа, ще стане ясно в края на юли и ще се гласува от депутатите наесен.

Работодателите подкрепят това предложението за увеличаване на осигурителния стаж - да се увеличи с 3 години осигурителният стаж, но пък да се запази възрастта за пенсиониране. Така ако се запази консенсусът осигурителният стаж трябва да бъде 40 години за мъжете и 37 за жените.

Работодателите изказаха мнение и по още една важна тема - увеличение на минималната работна заплата. Според тях тя може да скочи над сегашните 240 лева, едва когато се увеличи производителността на работниците.

Източник: бТВ