Само един морски плаж в България, в района на Варна, не е отговарял през 2009 г. на европейските стандарти. Това се отбелязва в доклад на Европейската комисия за качеството на водите в местата за къпане в страните от Европейския съюз.

В страната ни са проверени 93 места за къпане. От тях 92 или 98,9 на сто са отговаряли на задължителните критерии за чистота на водите за къпане в Европейския съюз. Това е увеличение с 5,6 на сто в сравнение с предишната година, се посочва в доклада.

От всички проверени места за къпане в България четири са били във вътрешността на страната и всички са отговаряли на изискванията. Ограниченият брой проверки на места за къпане вътре в България се дължи на няколко причини - липса на интерес сред общините да поддържат такива места според всички изисквания, липса на традиция сред българското население да посещава подобни места и много стриктните национални закони за водните спасители, които забраняват къпане по места, където те не са осигурени, отбелязва Европейската комисия.

Източник: БТА