Пазарът на земеделска земя бе най-малко засегнат от кризата и най-бързо ще излезе от кризата, според представители на БАСЗЗ, със зам. председател Радослав Манолов, който е и изпълнителен директор на Адванс Терафонд. От там смятат, че към края на годината ще има видимо раздвижване при сделките.

Развитието на сектора до голяма степен ще се предопредели от бързото и спешно приемане на някакъв закон за комасация, било той добър, или лош, коментираха още от асоциацията.

Членовете на Българска асоциация на собствениците на земеделска земя, които обработват над 700 000 дка., се обявиха твърдо срещу законопроект, предвиждащ връщане в сила на член 4 А от Закона за земеделска земя, който ще затрудни собствениците на земя със сключени дългосрочни договори да продават свободно земята си.

Проучвания сочат, че от член 4а ще се възползват не повече от 4 000 собственика, предимно големи арендатори и зърнопроизводители. Това е един малък процент от близо 80-те хиляди собственици на земеделска земя.

С правото на пръв купувач, арендаторите с договори за наем и аренда ще държат собствениците в ръцете си, като ще оказват натиск върху тях за по-ниска цена.

България е с най-раздробената земя в ЕС, както и най-евтината такава. Българинът притежава средно между 3 и 5 декара земеделска земя. Ако влезе в сила новият законопроект, то той не само не защитава правата на българските граждани, но и ги ограничава.

Пазарът на имоти е труден и тежък. Към момента неправомерно се ползват около 450 000 дка земя. Този законопроект допълнително ще ограничи и възможностите за комасация на земята.

Връщането на член 4А ще доведе до сериозни пречки и пред част от арендаторите, които искат дългосрочно да планират своите действия. Влизане в сила на члена ще инициира драстично намаляване на сключването на дългосрочни договори.

По-голямата част от собствениците са над средната възраст и искат да имат сигурност, че ако е необходимо ще могат да продадат своята собственост.

Няма как пазарът на земеделска земя да не е повлиян от кризата. В момента основните участници, като фондове, арендатори и др. не са толкова активни, но в никакъв случай не са спрели да инвестират в сектора.

Към момента сделките стават бързо, тъй като цената на земята е непроменена през последната една година. Купувачите и продавачите се срещат много бързо в този момент.

Моментът се използва за преструктуриране и концентрация и изчакване на по-добри времена, като пазарна ситуация и това къде да се инвестира.

Станете наш почитател във Facebook