Една от най-големите жп компании в Европа - Rail Cargo Austria, започва редовен превоз на товари от Централна Европа до Турция и обратно през наша територия.

Досега влаковете й се движеха през Сърбия, Македония и Гърция, но нашето транспортно министерство убеди австрийския превозвач да ги пренасочи през наша територия.

Първият блок-влак от 15 съчленени джоб-вагона потегля на 19 юни от Велс, Австрия. Върху тях ще бъдат качени 30 полуремаркета за тирове, натоварени със стоки от Австрия, Германия, Унгария и др. страни.

Ремаркетата ще бъдат свалени на 21 юни в Стара Загора. Там ще ги чакат автовлекачи, за да ги откарат в Турция. Оставените от влекачите 30 полуремаркета с турски стоки пък ще поемат с влака обратно към Велс.

Първоначално блок-влаковете ще се движат веднъж седмично - до стиковането на разписанието им с графика на влаковете в Австрия, Унгария, Румъния и България. Това заяви Пенко Минков, представител на Rail Cargo Austria. Те ще преодоляват разстоянието от Велс през Русе и Каспичан до Стара Загора за 59 часа.

След няколко месеца времето за пътуване ще се съкрати със 7-8 часа, след което блок-влаковете ще тръгнат ежедневно, категоричен е Минков. Дотогава австрийците ще инвестират в изграждане на модерен интермодален терминал в Стара Загора, увери Минков.

Освен от откриването на нови работни места в бъдещия терминал България ще печели и от таксите, които Rail Cargo ще плаща на НК Железопътна инфраструктура. След DB Schenker Rail Cargo Austria е вторият западен жп превозвач, който започва превози на товари у нас.

Източник: в. Стандарт