„Във връзка с днешното изказване на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно реагиране (ДКЕВР) и многобройните запитвания за коментар от страна на компанията, бихме искали да ви информираме за следното:

Е.ОН България с изненада установи, че резултатите от назначената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проверка се дискутират в медиите преди компанията да е имала възможност да се запознае с тях.

Председателят на ДКЕВР се ангажира компанията да получи доклада, преди той да бъде публично дискутиран, но това обещание не бе спазено.

До настоящия момент Е.ОН България не е получавала доклад от проверката, назначена от ДКЕВР и поради това компанията ще се въздържи от всякакви конкретни коментари по резултатите от проверката", се казва в официалното становище на дружеството, изпратено до медиите по повод изказването на председателя на държавната комисия Ангел Семерджиев, че регулаторният одит на ЕРП-та е установил нарушения на лицензионните услуги на всички дружества в различна степен.

Да припомним, че председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, коментира по-рано днес пред журналисти, че регулаторният одит на ЕРП-та е установил нарушения на лицензионните услуги на всички дружества в различна степен. Условията касаят преноса, разпределението и доставката на електроенергия.

Според Семерджиев е възможно някои от ЕРП-та да се разделят с лиценза си, но това би довело до сътресения.

Комисията още прави разчети как да се ореже до минимум повишението на цените на тока за бита и предприятията от 1 юли. Регулаторът обяви днес обаче, че намалява технологичните разходи на дружествата с 3%.

"Това означава за потребителите в дългосрочен план намаление на цените. Не само за една година, а в следващите години. Няма да имат право на 18% технологични разходи, а на 15%. Ето това е новина, което ви казвам. Вчера го гласувахме и ще уведомим енергодружествата", каза Семерджиев.

По въпроса за увеличението на цената на тока председателят на ДКЕВР каза още, че средната продажна цена на електроенергията за бита ще поскъпне с по-малко от 5%, най-вероятно поскъпването ще е с 1% - 2%.