Безспорно едно от общите качества на успешните трейдъри е желязната дисциплина. Ето и 10 от златните правила, които до голяма степен ще ви помогнат да имате успех, пише изданието Investopedia.com.

1. Винаги имайте план

Търговският план е написана система от специфични правила за влизане, изход и паричен мениджмънт. Използването на такъв план съдейства трейдърите да се отърсят от психологически фактори и бариери и да изчистят своята търговия от панически действия.

В съвременните условия на изключително развити технологии е много лесно да се тества определена идея, или стратегия „на хартия", или в исторически план. Веднъж щом вашата търговска стратегия е тествана и доказала своята ефективност, прилагайте я на практика, като се придържате стриктно към нея.

2. Гледайте на търгуването като на бизнес.

За да е успешна търговията в дългосрочен аспект на нея трябва да се гледа като на бизнес, а не като на хоби. Търгуването може да излезе изключително скъпо, дори разоряващо хоби, особено ако започне да се практикува без никакви познания.

3. Използвайте технологиите, за да имате предимство.

Търгуването е конкурентен бизнес. За да сте пред останалите ви е необходима както възможно най-много информация, така често и последната дума на технологията. Трейдърски платформи с много възможности, както за чартисти, така и предоставящи новини в реално време, са едни от малкото неща, които са необходими на всеки един трейдър. Те не гарантират, но до голяма степен са изискване за достигането на успеха.

4. Защитавайте търговския си капитал.

Спестяването на средства за захранване на сметка за търговия може да е дълго и често трудоемко начинание. В тази насока трябва да използвате инструменти за неговата защита. Защита на сметката ви не означава да нямате губещи сделки. Загубите са част от този бизнес. Защитата обаче включва да не поемате излишни рискове, или такива които не си заслужават.

5. Учете се от пазара.

Пазарът учи. Затова и толкова се набляга на опита и знанията преди трейдърите да се впуснат с големи капитали. Често неопитните търговци нямат изградени адекватни защитни реакции, или не подозират за опасностите, които ги дебнат някъде там. И докато това донякъде е предимство, защото така те не са психически обременени, опасността която ги грози е тотална загуба на капитала си при едва няколко поредни погрешни решения.

6. Рискувайте само това, което можете да си позволите да загубите.

За да можете да търгувате спокойно, трябва да го правите със спестени пари, а не с такива, които са ви необходими за покриване на текущите ви нужди. Не бива да рискувате капитал, който знаете, че ще ви е необходим след кратки срокове.

7. Развийте търговската си стратегия въз основа на факти.

Създаването на печеливша и доказана в дългосрочен план стратегия е трудно начинание, което изисква време. Това е свързано с обработването на много информация, както и следене на реализираните резултати, водене на статистика, промени в начина на мислене и възприемане на пазара и мн. др. фактори.

8. Използвайте стоп поръчки за ограничаване на загубата.

Така ще можете да ограничавате риска за загуби, който поемате до предварително планирани и заложени граници. Разбира се, тези стоп поръчки трябва да са изключително добре обмислени, а не да се слагат в границите на дневното движение, което извършват определени активи.

9. Знайте кога да не търгувате.

Налице обикновено са две причини, за да не търгувате: неефективен план на търговия, или неефективен търговец.

Първото включва търговски план, който генерира повече загуби от заложеното, или като цяло е доказал своята неефективност за определен период от време.

Второто включва трейдър, който или не спазва търговския си план, поради това, че не може да контролира емоциите си, или непрекъснато го видоизменя следствие на непрестанната нова информация на пазара.

10. Продължавайте да търгувате очаквания.

Пазарът (ефективния такъв) е доказал, че доход може да се реализира само въз основа на залаганите очаквания. Когато нещо се случи, то почти със сигурност вече е заложено в основна степен в цената на дадения актив.

За да сте успешен търговец трябва да имате визия за това, което ще се случва в бъдеще (разбира се не твърде далечното, защото дори и да познаете, пак можете да реализирате сериозни загуби в краткосрочен аспект).

Станете наш почитател във Facebook