Откриха нов фактор, който ни кара да поемаме финансов риск
Гладът е лош съветник. Чувството на глад увеличава склонността на човека да взема рисковани финансови решения, показва британско изследване, публикувано от PLoS ONE.
Според учените, изследвали експериментално обмена на веществата, ние не се различаваме особено от останалите животински видове, които поемат риск в името на намиране на храна.
Според тях те са уловили един фактор, който нормативната икономическа теория не може да предскаже. „Смятаме, че връзката между готовността за поемане на рискове и състоянието на организма има съществени последствия върху икономическите взаимоотношения в реалния свят и обратно- върху различни отклонения на храненето като например затлъстяване", заявяват авторите.
В експеримента 200 участници трябвало да вземат решения, свързани с печалба между 0-100 евро, след 14 часа гладуване и час след хранене, докато параметрите на организма им се следели.
При хората, които току-що са се нахранили, апетитът за риск също намалявал спрямо периодите на гладуване.