Понякога се случва да следвате грешни финансови съвети, да бъдете подмамени от реклами или да се опитате да спестите от нещо, от което не трябва. Това са все грешни финансови решения, които бихме могли да избегнем, ако сме по-разумни.

Вижте три от най-пагубните лоши решения, които можете да вземете:

Използвате ипотечен креди, за да финансирате разходите по кредитните си карти.

Това на пръв поглед звучи резонно. Използвате кредит с по-ниска лихва, за да покриете такива, натрупани по кредитни карти, които са със значително по-висока цена.

Често обаче това не е ефективно. Причината - липса на финансова дисциплина. Хора, които са натрупали задължения по няколко кредитни карти и без възможност да ги обслужват, най-вероятно не са сред най-финансово дисциплинираните.

Ипотечният кредит се взима често със значително по-голям размер, отколкото необходимите за покриване на задълженията по така досадните „кредитни карти". Мотивът е - за да се обосноват постоянните разходи, свързани с ползването му.

Така едни допълнителни свободни средства са в ръцете на хора без дисциплина и могат да се окажат лесно и бързо изхарчени за неща, чиято нужда е под съмнение.

Изследвания сочат, че близо две-трети от хората, предприели подобни действия в САЩ, в крайна сметка приключват с повече задължения по кредитните си карти до две години.

Един ипотечен кредит се отличава с редица допълнителни разходи, като такси за обслужване, оценка, отпускане, застраховка и др.

Не е финансово обусловено, а в крайна сметка може и да не е по-евтино, да изтеглите кредит от примерно 20 хил. лева, за да покриете задължения по кредитните си карти от 3-4 хил. лева.

Сред предимствата на кредитните карти са възможността да плащате лихва само на сумата, която сте ползвали, както и за краткосрочно (често безлихвено) кредитиране, за покриване на текущи нужди.

Вноските по един ипотечен кредит се плащат независимо дали сте ползвали или не средствата по кредита, както и ще ви тежат дълги години. Използвайте подобен род кредит предимно и само за основното му предназначение (покупка на имот).

Купувате си имот, като се простирате над възможностите си

Притежаването на собствено жилище има редица предимства. Подобно решение обаче, трябва и да е добре финансово обосновано и съобразено с вашия доход.

Хората са склонни при покупката на имот често да се поддават на еуфорията, когато виждат красиви и големи жилища. Специалистите препоръчват вноската по ипотечния кредит да е не повече от 40% от дохода.

Трябва да имате в предвид, че освен за покупката на жилището, най-вероятно ще са ви необходими и пари за обзавеждане или довършителни работи. Не бива да разчитате и на значително повишение на доходите си в бъдеще, особено в настоящите кризисни времена, когато и основният ви доход може би е застрашен.

Покупката на по-голям имот (отколкото ви е необходим за живеене) може да е свързан с необходимостта да се откажете в бъдеще от други покупки на дълготрайни активи, които може да ви се наложи да направите.

Заплахата от невъзможност да покривате задълженията си по ипотечния ви кредит е свързана с опасността от това да загубите имота си, както и всичко, което вече сте изплатили по него.

Теглите пари от доброволния си пенсионен фонд

Преди да бръкнете в кацата мед, хубаво си помислете за това как сте ги спестявали тези средства и ще можете ли да ги възстановите.

Теглене на пари за направата на импулсивни или луксозни покупки е безотговорно и може да е свързано с проблемни старини.

Добре е да помислите дали след години пенсията ще ви стига за покриване на основите нужди. С пълна сила това важи за хора на възраст, близка до пенсионната.

Не забравяйте, че така спестените средства е много вероятно да се управляват и да носят допълнителен доход, който нямате да можете да реализирате, ако ги изтеглите.

Би следвало или поне практиката в световен план до момента е доказвала (макар, че винаги може да има изключение), че доходността на този род фондове изпреварва инфлацията и банковите депозити.