Парите и проблемите, свързани в тях, често водят до разваляне на семейства. И докато специалистите съветват да не се прибягва до развод в условията на финансова криза, ето и най-честите предмети на дрязги в семейството, свързани с парите, според изданието TheStreet.com.

Тя изкарва повече

Мъжете често се чувстват заплашени, ако не отговарят на традиционното схващане, че трябва да изкарват повече средства от своята нежна половинка.

Все повече жени в днешно време се оказват по-добре платени от съпрузите си. Според статистиката в САЩ в една от всеки три женени двойки жената изкарва повече от своя съпруг. Шансът нараства до над 50%, ако жената тя е с годишен доход от 55 000 долара, или повече.

Дългове

Изследвания в САЩ сочат, че при двойки, които спорят за своите финанси поне веднъж седмично има с 30% по-голям шанс да приключат с развод. Двойки без активи е със 70% по-вероятно да се разведат, в сравнение с двойки с активи на стойност от 10 000 долара.

Възможността за притежание на активи се намалява от пристрастеността на американската нация към „живота на кредит". По-малко дългове се превежда като възможност за повече спестявания и възможност за общи семейни активи - следователно по-малка вероятност за развод.

Сметките

Други изследвания, направени от Fidelity Investments, разкриват че по-малко от половината двойки правят ежедневни решения за своите финанси заедно, включително и по повод на сметките.

В много случаи единият е склонен винаги да плаща ежемесечните си сметки по-рано, докато другия предпочита да чака до последния момент. Това създава стрес в семейството.

Спестяването

Често хората се различават и в отношението си към спестяването и отдадеността към пенсионните планове. Едни живеят за мига, други искат да подсигурят старините си. Този проблем също може да доведе до сериозни семейни конфликти.

Инвестирането

Проучванията сочат, че тази сфера води до разделение в двойките, особено ако и двамата са финансово независими. Отдавна е доказано, че толерантността към риск при мъжете и жените е различна. Особено остри стават семейните конфликти при едни значителни по размер загуби от инвестиционна дейност, ако решението е взето едностранно.

Различни очаквания

Много жени мислят, че бракът би трябвало да им гарантира финансова сигурност. До разводи често се стига, ако поради една или друга причина, тази сигурност бъде нарушена.

Финансови тайни

Много мъже крият от своите съпруги пари по сметки или не споделят че имат дългове. Разкриването на тези тайни могат да доведат до срив в отношенията между двама, иначе добре живеещи си съпрузи.

Станете наш почитател във Facebook