Изравнителните сметки за парно вече са готови. От всеки десет домакинства шест имат да вземат пари от Топлофикация, а четири трябва да доплатят още на монополистите. Данните са на най-голямата на пазара фирма за топлинно счетоводство.

Най-голямата фирма за топлинно счетоводство обяви, че е готова с почти 90% от изравнителните сметки и абонатите ще започнат да ги получават в пощенските си кутии или чрез домоуправителите в сградите в началото на юли. По данните, които са ни предоставили счетоводителите, разходите за отопление на двустаен апартамент през изминалия отоплителен сезон излизат средно около 600 лева.

Всеки абонат, който не е доволен от изравнителната си сметка и смята, че тя е надписана, има право да я оспори пред счетоводителя в срок до 30 дни от нейното получаване. След това фактурите ще бъдат предадени на топлофикациите. Дори и след това тече нов тримесечен срок, в който сметките пак могат да бъдат оспорени.

В Комисията за енергийно регулиране днес отново обсъждаха очакваното повишение на природния газ, от което зависи и поскъпването на парното. Окончателното решение с колко поскъпва природния газ ще научим на 28 юни. На заседанието днес комисарите представиха проект, според който синьото гориво трябва да поскъпне с 29,7%.

За пръв път днес обаче се намекна ясно пред медиите, че в края на годината, когато ще е започнал новият отоплителен сезон може да има още едно увеличение на природния газ.

Прогнозата с цените на парното и природния газ става все по-неблагоприятна. От 1 юли газът ще поскъпне с 25-29%, в зависимост от това какво ще реши държавата. Парното в страната ще поскъпне средно с 12%.

"Булгаргаз" няма резерви, с които да продължи да продава синьото гориво на по-ниски цени, отколкото го внасяме от Русия. Дори сега трябва да бъде компенсиран за така наречения "недовзет приход".

В края на годината може да се изправим пред още едно увеличение. Сега държавната "Булгаргаз" внася синьото гориво срещу 338 долара за 1 000 кубични метра, а прогнозата на "Газпром" е до края на годината цената да надхвърли 400 долара.

Ако сметката на руснаците наистина се окаже вярна и повишат цените, през зимата газът за България ще поскъпне с 18%. Експерти от топлофикациите изчислиха, че това ще надуе цената на парното с още 12%. Държавната комисия енергиен регулатор засега не споделя прогнозите за още по-скъп природен газ. Според комисарите, наесен цената няма да се промени.

"Газпром" може да поиска неустойки от "Булгаргаз", защото внася по-малко от първоначално заявените количества. Неустойките могат да бъдат поискани, според заложената в договор санкционираща клауза "Вземи или плати".

Следващият понеделник темата за нови цени вече ще е приключила. На 28 юни държавата ще оповести окончателното си решение с колко поскъпват природният газ, парното и електричеството за бита.

Източник: bTV