Подразделението за борба с наркотиците на колумбийската полиция залови в петък на международното летище в столицата Богота копие на Световната купа на ФИФА, направено от кокаин.

Купата била направена от 11 килограма кокаин, смесен с ацетон или с бензин, за да стане пластичен.

Фалшивата купа била боядисана в златно, със зелени ивица в основата, предаде AP, като е била висока 36 см.

Била намерена при рутинна проверка на пратки, които трябвало да бъдат изпратени със самолетна поща. Трафикантите са се опитвали да изпратят купата в Мадрид, Испания.

Явно те са очаквали да се възползват от популярността на световното първенство по футбол в Южна Африка и са разчитали, че изпращането на копие на най-големия трофей на ФИФА в Испания, която е фаворит за победител на Мондиала, няма да предизвика подозренията на специалните служби.

Американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА) съобщи междувременно, че е помогнала на Еквадор да залови подводница, с която може да се прекарват контрабандно тонове кокаин.

Дизеловата подводница била построена в джунглите на еквадорско-колумбийската граница и била заловена от еквадорските власти преди да потегли на първото си плаване.

Била дълга е около 31 метра и висока 3 метра, имала система за пречистване на въздуха, перископ и наблюдателна кула. Била построена за презокеански плавания.

Задържан е един човек. Според един от директорите на ДЕА навигационните и товарни възможности на подводния плавателен съд показват как се развива търговията с наркотици.

Източник: БТА