Петролни гиганти като Total SA, Anadarko Petroleum Corp. и други международни компании са проявили интерес към получаването на разрешително за проучване и добив на петрол в Черно море до бреговете на България, информира Bloomberg, цитирайки председателя на Deloitte Bulgaria Илиян Василев.

Българското правителство откри процедура за компаниите желаещи да добиват петрол в блока Силистар в южната част на българската акватория, чиято територия е 6 940 кв. км. Deloitte консултира българското правителство по подобни проекти за проучване и добив.

"Документите за тръжната процедура могат да се закупят до края на този месец," според Василев. "Към търга има международен интерес, тъй като това е първото разрешително за сондаж в дълбоки води, което България издава."

Процедурата, открита от България, съвпада с усилията на Европейската комисия да ограничи сондажите в дълбоки води след разлива на петрол причинен от BP в Мексиканския залив. Енергийният комисар Гюнтер Йотингер призова правителствата да не издават разрешителни за проучване и добив на петрол за период от шест месеца.

Базираната в Тексас петролна компания Anadarko Petroleum Corp. има дял в петролния кладенец Макондо, който причини огромния разлив в Мексиканския залив.