Франция и Германия искат "ускоряване" на процедурите за овладяване на прекомерните дефицити в рамките на Европейския съюз и най-вече на налагането на "санкции с финансов характер", съобщи френската министърка на икономиката Кристин Лагард.

"Ние преди всичко обсъдихме механизмите за засилване на европейското икономическо управление и за нашите две страни от най-важно значение днес е ангажиментът на държавите да спазват правилата на Пакта за стабилност и растеж", обясни Лагард, която говори на пресконференция в присъствието на германския си колега Волфганг Шойбле след срещата им. Пактът за стабилност ограничава публичния дефицит на всяка държава членка до не повече от 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП), но много от тях са превишили този праг.

По време на разговорите след участието на Шойбле в заседанието на френското правителство, което се случва за първи път в историята, е била обсъдена и възможността за налагане на "санкции" от финансов характер, най-вече под формата на депозит, който трябва да предостави всяка държава членка, надхвърлила максимално допустимия дефицит, допълни още Лагард.

Тя заяви, че Франция и Германия са поставили като приоритет финансовата стабилност и укрепването на Пакта за стабилност, най-вече чрез налагането на "ефективни и готови за прилагане санкции". След заседанието на правителството Париж и Берлин подписаха общо писмо с предложения за подобряване на икономическото управление в Европа, адресирано до президента на ЕС Херман Ван Ромпой, уточниха двамата финансови министри.

Източник: БГНЕС