Този период от управлението на ГЕРБ може да бъде характеризиран като сбогом на илюзиите. Това заяви на пленума на БСП лидерът на партията Сергей Станишев по отношение на изтеклата година от управлението на кабинета на Бойко Борисов.

По думите на Станишев, посланието, което се съдържа в разгърнатото наименование на ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България, не се реализира. Той разкритикува правителството за непоследователната външна политика, която цели "влюбване" от страна на външните партньори. "Само че, големите по света не градят своята политика на влюбеност - те си имат своите интереси", отбеляза бившият министър-председател.

Той заяви категорично, че ГЕРБ може да вирее само в ситуация на агресивна конфронтация. "На тях не им трябват партньори, на тях им трябват слуги", каза Станишев, като даде за пример подкрепящите кабинета от Синята коалиция и "Атака".

Станишев коментира основната цел на ГЕРБ, заявена в самото име на партията. На първо място, думата „граждани", която беше заявено, че ще даде възможност на българите да вземат участие при управлението на страната. Това обаче, според Станишев, не се е осъществило, а напротив, основното право на различно мнение и на неговото отстояване без последствия, правото на протест, не се зачитат.

Правителството чрез МВР и НАП оказва натиск върху хората, върху кметовете, които не са на ГЕРБ, върху протестиращите. Станишев не пропусна да отбележи и че самата постановка на въпроса, който премиерът зададе към медиите „цензурираме ли ви?", звучи доста тревожно.

Станишев припомни за случая с отстраняването на Лъчезар Иванов, бивш заместник-председател на парламента, който според него е бил плод на разрешаването на вътрешни сметки в ГЕРБ. Това дава основание на лидера на социалистите да смята, че за първи път от много години насам в България се чувства страх и не свобода.

Източник: БГНЕС