Стабилността на публичните финанси на Белгия беше поставена под въпрос вчера, след като независим бюджетен регулаторен орган оспори прогнозите на правителството за данъчните приходи и предупреди за по-висок бюджетен дефицит, информира Financial Times.

Изтеклият доклад от мониторинговата комисия на федералното правителство на страната поставя въпроси дали Белгия може да спази ангажимента си приведе публичните си финанси в тон с бюджетните правила на Еврозоната.

Без по-високи данъци или намаляване на разходите, дефицитът ще достигне 5.2% от БВП през 2010 г., в сравнение с таргета от 4.8%, според регулатора.

До 2015 г. публичните разходи ще трябва да бъдат намалени с 25 млрд. евро, за да бъде балансиран бюджета, ангажимент, който Белгия също е поела. Това е поне с 3 млрд. евро повече дори от сумата, за която партиите поддръжници на фискалните ограничения говореха в предизборните си кампании преди шест седмици.

Публични разходи в краткосрочен план ще трябва да достигнат 1.3 млрд. евро "в рамките на месеци" за може страната да постигне таргетите договорени с ЕС, според L'Echo, белгийският бизнес ежедневник, който се е сдобил с доклада.

По-голяма част от дефицита произтича от прекалено оптимистичните очаквания за данъчните приходи от страна на отиващото си правителство, според бюджетния регулатор.

"При нормални обстоятелства, предприемането на подобни мерки би било разбираемо," според Филип Леден, икономист в ING. "Проблемът в момента е, че няма правителство, което да ги предприеме."

Белгия се управлява от временно правителство откакто в изборите през юни не беше излъчен ясен победител. До седем партии участват в преговорите за създаване на коалиция, като те почти не обсъждат как да се борят с нездравословното състояние на публичните финанси на страната, според медийни публикации.

Дългът на Беглия нарасна значително от началото на финансовата криза и вече надхвърля 100% от БВП от началото на годината. Само Гърция и Италия имат по-голямо съотношение на дълга към БВП в Еврозоната.

От Белгия изтъкваха относително ниския си бюджетен дефицит като една от причините защо инвеститорите трябва да запазят доверието към държавните облигации на страната. Доходността по 10-годишните облигации на Белгия възлиза на 3.3%, което е с около 56 базисни пункта повече в сравнение със същите облигации на Германия.

Говорител на правителството съобщи, че изтеклите данни остарели с месец и че в последните седмици има подобрение в данъчните приходи. "Новото правителство трябва да вземе подходящите мерки. Настоящото правителство на този етап не може да въвежда нови мерки."