Две години след икономическата криза "печалба", вече не е мръсна дума в лондонското Сити, където банкерите миналата седмица отвориха шампанското още веднъж, предаде ДПА.

Те празнуват, макар и сдържано, връщането на печалбите в един сектор, който бе обвинен, че преследвайки свръхпечалби и заради алчност, е поемал прекомерни рискове, довели до краха.

Преди близо две години на 15 септември 2008 г. картината на плачещи служители на Lehman Brothers, които носят офис принадлежностите си в картонени кутии, стана въздействащ символ на кризата.

Оттогава банкерите и банките не вдигат глава, работят усилено върху преструктурирането и оптимизацията, като запазват самообладание пред продължаващите критики към тяхното предполагаемото лошо поведение.

Сега, когато са съкратени десетки хиляди работни места, затворени са филиали и са продадени активи, временната смиреността на сектора дава началото на нова самоувереност. Според отчетите за полугодието, представени миналата седмица, четирите водещи британски банки отново са с положителни резултати, като общо печалбата им преди облагането с данъци е около 15 милиарда британски лири (24 милиарда долара).

Според анализатори обаче цифрите сочат по-скоро "възстановяване, отколкото бум", имайки предвид, че печалбите са получили заради намаляване на отписванията на лоши кредити.

Дискусиите по деликатния въпрос за бонусите са затихнали, като и обществеността, и правителството очакват банките да бъдат въздържани, когато в края на годината обявяват колко получават техните служители.

Опасността банките да се окажат "прекалено големи, за да бъдат оставени да пропаднат", не е отминала, писа вестник "Гардиън", като призова британското правителство "да не изпуска юздите на банките".

Вестник "Файненшъл таймс" приветства "окуражаващите резултати" в банковия сектор, които показаха, че сега банките са се справили най-добре от началото на кризата.

Изданието обаче също предупреди, че ново икономическо забавяне, може пак да създаде проблеми на банките и да засегне дългосрочната им стабилност. Реформите не бива да бъдат бавени, отбеляза "Файненшъл таймс".

Източник: БТА