В своето изявление в петък, председателят Бен Бернанке заяви, че Федералният резерв ще направи всичко, което е по силите му, за да осигури продължаване на икономическото възстановяване и ще начертае стъпките, които да предприеме, ако ръстът се забави. Щатските пазари посрещнаха оптимистично думите му. Доларът, йената и швейцарският франк се оказаха под натиск спрямо останалите основни валути, тъй като имаше доста силно възходящо движение на фондовите пазари и на пазарите на суровини.

Ниските лихвени нива ще бъдат задържани така за по-дълъг период от време. Бернанке подчерта, че инфлацията се е понижила до ниво, под очакванията на Федералния резерв, но за сега не вижда и риск от дефлация. Според него, самото реинвестиране в съкровищни бонове е най-ефективната стратегия за момента и е дори по-ефективна, отколкото повишение на лихвените нива.

Изявлението на Бернанке беше предшествано от поредната порция негативни новини около икономиката на САЩ. Беше отчетен спад в продажбите на нови жилища, а поръчките на трайни стоки в страната нараснаха с по-малко от прогнозираното. Освен това ръстът на БВП за второто тримесечие беше ревизиран надолу до 1.6% от 2.4 на сто. От Голдмън Сакс очакват спад на БВП за третото тримесечие на САЩ, въпреки че голямо влияние ще окажат данните през следващите дни.

"Съществува реален риск икономиката да изпадне в нова рецесия преди началото на устойчивото възстановяване", коментира случващото се Мартин Фелдстейн, член на Националното бюро за икономически изследвания. Двойната рецесия в САЩ е неизбежна и според професорът от Йейлския университет, Роберт Шилер. Вероятността според Шилер е над 50 % и БВП за третото тримесечие на 2010 г. ще докаже песимистичната прогноза, както и ще потвърди навлизането в "двойна рецесия". Нещо повече, рецесията въобще не е приключвала според Шилер. Нейното начало е през декември 2007 г. и ще продължи още 3 години, което ще я направи най-дългата рецесия в историята. Шилер счита, че цените на недвижимостите ще продължат да спадат още 5 години, подобно на Япония, чийто цени на недвижимостите спадат в продължение на 15 години. Данните от изминалата седмица за рекордния спад в продажбите на жилища в САЩ според Шилер няма да бъдат най-лошите. Анализаторът е на мнението на Розенберг, че облигациите въпреки, че са рекордно скъпи не са балонирали, както се счита от 2007 г.

Председателят на ЕЦБ, Трише заяви своите притеснения относно изказването на Бернанке и политиката на количествени улеснения на Федералният резерв. Притесненията на Трише са именно срещу подобни експерти, които предлагат да се игнорират "временно" финансовите дисбаланси и фокусът да падне върху краткосрочните мерки, които включват повишени разходи, за да се поддържа икономически растеж. Той подчерта повишаващата се загриженост на ЕЦБ, че високите нива на задлъжнялостта сред правителствата, фирмите и домакинствата може да навреди на възстановяването на световната икономика.

През седмицата се очакват редица важни икономически данни и срещи на високо ниво, които биха могли да окажат влияние върху по-нататъшното развитие на пазара. Още в понеделник се очаква да бъде свикана спешна среща на Японската централна банка за овладяване на силното поскъпване на йената. Според анализаторите, търпението на централната банка на Япония се е изчерпало и дефлационните процеси повече няма да бъдат толерирани.

Във вторник ще бъдат обявени експресни данни за инфлацията в еврозоната и за безработицата в ЕС. Сряда ще чакаме данните за промишления индекс PMI за август. В четвъртък Европейската централна банка ще заседава за паричната си политика. Последният работен ден от седмицата ще донесе данни за безработицата в САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД