Всеки от нас чува думите криза и безработица по няколко пъти на ден. Но е истина. Хиляди компании в България и милиони по света не мога да си позволят увеличение на заплатите, с което да мотивират повече служителите си.

Вместо това управителите могат да предприемат някои от следните 10 начина, за да стимулират най-ценното, а именно служителите си:

1. Отпуска - тя е начин служителите да починат от работата и да се върнат по-мотивирани и с нови идеи. Много често тя се ползва и за лични дела, тъй че не бива да се отказва.

2. Работно време - дайте на служителите си възможност да изберат работното си време. Част от хората са по-работоспособно от 7 до 16 ч., други от 8 до 17, а трети предпочитат стандартното от 9 до 18 часа.

3. Позволявайте на хората си да носят дънки поне веднъж в седмицата (например в петък).

4. Купете обяд за цялата фирма поне веднъж в месеца.

5. Празнувайте рождените дни на всеки служител. Не забравяйте торта и малък подарък.

6. Стая за отдих - Всяка голяма фирма би трябвало да има подобна стая. Телевизор, дартс, или джаги наистина могат да заредят батериите и да стимулират хората Ви.

7. Говорете с персонала си поне за пет минути всяка седмица. Споделяйте с тях идеите си за развитието на компанията, както и проблемите й.

8. Разпуснете - Петъците, или в края на всеки месец са отлични поводи да отворите бутилка уиски. Резултатът ще е налице още в понеделник.

9. Интересувай се - Всеки шеф би трябвало да се интересува от служителите си, или най-малкото от това „Как и къде изкара уикенда"?

10. Вълшебната думичка - Думичката, която в САЩ има най-високо ROI (възвращаемост на инвестициите) и ROT (възвращаемост на времето) е благодаря. Използвайте я.