Данъчните искат да получат директен достъп за разкриване на банкова тайна. Целта им е да улеснят проверките на доходите на лицата. Според банките обаче може да се стигне до загуба на доверие и в банковата система, и в данъчните.

Банките разполагат с информация за хората и фирмите, която данъчните с удоволствие биха искали да научат. Банкова тайна на данъкоплатците обаче може да се разкрива само с разрешение на съдия.

„Когато говорим за кредитно досие говорим за информация, която ние притежаваме за клиенти и неговите кредити и финансово състояние, но не си представяйте дълги редички с папки както архивите на ДС", каза Левон Хампарцумян, УС на Асоциацията на банките в България.

Данъчните очевидно намират, че със съдебен контрол системата е мудна. Кабинетът тази седмица задвижи законова поправка. Тя ще даде право на териториалните данъчни директори да изискват кредитни досиета на лица и фирми без съдебно разрешение.

Банките се разграничиха от предложението и посочиха, че то нито е съгласувано с други закони, нито дава гаранция срещу злоупотреби.

„Да не създадем излишна параноя в клиентите си, че са гледани, следени", каза Левон Хампарцумян. Асоциацията на банките вчера е изказала опасенията си пред финансовия министър.

„Не става въпрос за безразборен достъп до банковите сметки и кредитните досиета на граждани и фирми. Ние искаме да имаме достъп, само когато имаме извършване на проверка и на ревизия", коментира Красимир Стефанов, директор на НАП.

По думите на шефа на НАП повечето приходни агенции в Европейския съюз имат пряк достъп до сметките на гражданите от компютрите си. Банкерите обаче не са убедени, че е точно така. По думите им кабинетът ще остане разочарован, ако очаква с промяната в един закон да постигне магически скок в приходите от данъци.

Източник: bTV