Щатската застрахователна компания American International Group Inc (AIG) води разговори с високопоставени държавни служители за формулирането на план, който ще ускори излизането на застрахователя от владението на държавата, информира Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Планът може да бъде обявен през първата половина на 2011 г. и ще бъде изработен така, че компанията да върне всички средства на данъкоплатците.

Съгласно плана, Министерството на финансите на САЩ може да конвертира привилегировани акции на стойност 49 млрд. долара, които притежава в AIG, в обикновени акции. Подобен ход би увеличил дела на правителството в компанията до над 90%, в сравнение със 79.8% в момента.

След конвертирането обаче, обикновените акции ще бъдат продадени постепенно, като така правителството ще намали дела си в компанията и дори може да реализира печалба, ако стойността на книжата нарасне.

"Нашите цели остават същите - да върнем парите на данъкоплатците и след време да превърнем AIG в силна, независима компания, която заслужава доверието на инвеститорите," казват от застрахователя.

Правителството на САЩ спаси AIG от фалит преди две години като й осигури 182.3 млрд. долара помощни средства.