Някои от продуктите в ресторантите имат голям маржин на печалба за тях. Вижте от какво се печели най-много в бизнеса:

1. Безалкохолните

Става въпрос за безалкохолните в чаша, както и кафето, и чаят.

В САЩ и много други държави се използва безалкохолно от концентрат. То е толкова евтино, че картонената чаша, в която го сипват е по-скъпа.

Много от заведенията в чужбина дори предлагат безплатно доливане на питието. Не се чудете - то не им струва почти нищо.

2. Наливно вино

Бутилките вина в ресторантите са с голяма надценка, но тази на наливните може да достигне до 600 процента!

Ето защо сервитьорите непрекъснато се притесняват да не остане чашата ви празна, а в някои ресторанти отварят поръчаната бутилка с цяла церемония.

3. Паста

Колко може да струват едни макарони или спагети? В магазина са евтини, а не забравяйте, че ресторантите ги получават на цена на едро. След това им слагат някой завъртян сос, лепват му италианско име, и ви таксуват почти на цената на пържолите.

4. Пица

От какво се състои пицата? Предимно от тесто и да, има пици със скъпи съставки, като някои морски дарове или сирена, но колко грама, попадат върху вашата пица?

Малките пици в София вече са с цени 7-8 лева. Става въпрос за тесто, с няколко грама шунка и кашкавал отгоре - сами сменете надценката.

Ако искате някой по-специален сос, ви таксуват при цена около 1 лв. (за няколко лъжички сос). Шише сос в магазина струва около 2 лева. Ресторантът може и сам да си го забърква. Така, че надценката тук също е убийствена.

5. Специалитетът на деня

Специалитетът на деня е някое от най-скъпите ястия в менюто, а отстъпката е просто намаление от абсурдната надценка, която ресторантът по принцип таксува.