След като един ден през 1911 г. Jack Daniel's се ядосал, ритнал сейфа и починал от отравяне на кръвта, нямаше да бъде изненадващо, ако създаденото от него уиски постепенно бе изпаднало заедно в него в забвение.

Само че 150 години след създаването на спиртоварната в Линчбърт, щата Тенеси, тайната рецепта се е съхранявала от само седем майстори дистилатори, които са превърнали марката в една от най-продаваните спиртни напитки в света, информира Ройтерс.

Последният, който застава на кормилото, е Джеф Арнет. Той поема управлението през 2008 година, след като преди това е бил инженер. Роден в Тенеси, Арнет опознава отблизо квадратната бутилка и черния етикет много по-рано.

Той живеел само на няколко часа оттам и бил земевладелец - член на клуб за познавачи на Jack Daniel's , в който се влиза само ако си поканен. За 7 години той научил всичко - от извираща в пещера вода, която въплъщаваща неговия аромат, до обгарянето на дъбовите бурета, които дават своя цвят и процеса на омекотяване с дървените въглища от явор, който го доусъвършенства.

"От гледната точка на инженер аз се наслаждавам на науката, но това което ме очарова, е изкуството, което върви ръка за ръка с нея", казва пред Ройтерс Арнет, който е на посещение във Франция - най-големият пазар на уиски.

"Не сядаш да четеш книга как се прави Jack Daniel's , трябва да научиш нюансите, които ни отличават", добавя той.

Компанията, която сега е притежавана от Браун Форман, листвана на американската фондова борса Nasdaq, все още пази част от оригиналните си чудатости.

Източник: БТА