Италианските власти разследват 60 представители на бизнеса и финансите за неплащане на данъци.

Според Финансовата гвардия България и Великобритания били страните, в които разследваните прехвърляли фирмената си дейност, за да бъдат заличени от регистрите на Апенините.

Става въпрос не само за физически, а и за юридически лица, участвали в мрежа за заобикаляне на италианската данъчна система. Всички фирми били с финансови проблеми и трябвало да бъдат обявени във фалит. Според италианското законодателство обаче срещу компания, заличена преди повече от година от фирмените регистри, не може да бъде стартирана процедура за банкрут.

Под прицела на италианските прокурори, разследващи икономически престъпления, са Джампиеро Паленцона, брат на вицепрезидента на групировката "Уникредит"; Джанмауро Борсано, бивш президент на футболния клуб "Торино"; Чезаре Памбианки, президент на римската Федерация на търговците.

Голяма част от фирмите са от сферата на строителството, обзавеждането и производството на индустриални продукти.

Замесените в разследването се подозират в неплащане на данък печалба и данък общ доход, за което наказанието в Италия е затвор от 6 месеца до 4 г.

Прехвърляйки дейността си в чужбина, фирмите в предфалитно състояние на практика са избягвали процеса по обявяването им във фалит, което води след себе си до разследване за умишлен банкрут.

Източник: 24 часа