Когато говорим за „мръсни пари" и „перачници на пари" обикновено имаме предвид легализиране на престъпни доходи. Хората в Зимбабве обаче правят това буквално, като прибягват до добрия стар начин с вода и сапун.

Тук, в Африка, американските долари се въртят в обръщение докато не станат на прах. Поради наводнените с престъпни елементи бедняшки квартали, банкнотите е желателно да се скътат в бельото или чорапите, докато не придобият своя миризма. И ето че митът, че „парите не миришат" е развенчан.

Находчивите зимбабвийци изпират парите, а след това ги просват да съхнат, наред с дрехи и спални завивки. Има и по-модерен начин - само за 45 минути в пералната машина и банкнотата с лика на Джордж Вашингтон е като нова, пише AP.

На африканския континент щатският долар отдавна се е превърнал в любима валута. Коалиционното правителство на Зимбабве официално обяви американския долар за законно платежно средство миналата година, в отговор на инфлацията, след икономическия колапс, поставяйки световен рекорд от милиард процента.

Американската централна банка унищожава всяка година близо 700 тона похабени пари. Според банката, средно една банкнота от 1 долара изкарва в обращение около 20 месеца. В Африка американските долари се радват на много по-дълъг живот.

Чистите купюри с по-голям номинал идват в страната чрез банките или по линия на официалния внос и износ. Най-известните доларови банкноти за по-голямата част от бедното население на Африка обаче са с номинал 1 долар, 2 долара, 5 долара и 10 долара. Мръсните щатски пари се разменят по селските пазари, по автобусните спирки и по кръчми почти безкрай. Или поне дотогава, докато парите окончателно не станат на прах.

Банките и повечето компании в Зимбабве не приемат скъсани, твърде мръсни или повредени по някой друг начин американски купюри. Местните жители откриха, че банкнотите изглеждат къде - къде по добре след едно ръчно пране в топла вода. Но от пералните и химическото чистене в източната част на зимбабвийската столица Хараре уверяват, че машинното почистване не вреди кой знае колко на банкнотите. Все пак зимамбвийците като цяло не препоръчват химическо чистене, защото се губят цветовете.

Служителят на пералната компания Алекс Мапонди разказа, че клиенти го помолили да пъхне в пералнята няколко банкноти и самият той бил поразен от резултата.

Собственикът на магазинче Джеки Дубе така и досега не е послушала приятелските съвети и не е рискувала с прането на мръсните и вонящи долари, която тя получава при продажба на дрехи и евтини потребителски стоки от Китай в Хараре. Тя също потвърди, че мръсните пари са наистина хигиеничен проблем. „С най-мръсните от тях се избавям, както намеря, обикновено връщам ресто с тях", казва тя.