Може би вашето дете има потенциала да бъде добър инвеститор и бизнесмен?

Какво да направим, за да насърчим неговите заложби?

Списание „Форбс" съветва:

1. Търсете знаци

Талантът може да се забележи и на 3-годишна възраст. Търсите признаци на независимост, креативност, умение да се справя с проблеми.

Бил Джонсън, баща на Камерън Джонсън, който стана милионер в гимназията, казва „Знаех, че от сина ми ще излезе голяма работа още когато той беше на 9. Тогава отвори щанд за лимонада в двора ни."

2. Стимулирайте въображението им

Пътувайте! Разговаряйте, обсъждайте всичко с децата си, съветват експерти.

3. Работете с тях

Рисувайте, оцветявайте, правете модели с пластелин. Поставяйте им задачи, които да изпълнят. Не ги укорявайте, ако не успеят, но ги поощрявайте, ако се справят. Нека вървят напред, защото се стремят към похвалата, а не защото ги е страх от наказание.

4. Пращайте ги на лагери, особено на спортни

По време на лагерите за децата се организират игри, в които те могат да правят презентации, да покажат свои таланти и способности. Научават се на съревнование и на това да се справят сами, без мама и татко.

5. Наемете частен учител

След една определена възраст, ще има предмет/и на който/които ще искате да наблегнете. Не се притеснявайте да наемете частен учител, за да се занимава с детето ви по-задълбочено.

6. Таксувайте лихва

Ако поискат помощ или не успеят да се справят с джобните пари, помогнете, но поискайте да ви ги върнат, дори може да начислите лихва - нека те знаят, че парите не „растат по дърветата" и да се научат от рано каква е цената, ако не се справят с бюджета си.

7. Запознайте се със закона

Ако наистина искате да намерите на детето си работа, запознайте се с условията за труд под 18 години. Да не излезе накрая, че експлоатирате децата си!

8. Нека има кумир

Децата, които да искат да са футболисти си имат Бербатов, децата, които искат да са певици си имат Бионсе. На какви хора ще се възхищава вашето дете?

9. Научете ги на баланс

Децата бързо се хвърлят от една страст в друга. Една седмица са обсебени от идеята за продаване на сладолед, а на следващата седмица, вече я мразят и искат да станат футболисти. Научете ги да балансират различните си любими занимания.

И накрая, но не на последно място:

10. Оставете ги да грешат

На всеки се е случвало да се провали и да се изправи пак. Няма как да ги предпазите от провал, не бъдете обсебващи. Загубата е урок, който трябва да научат и колкото по-рано толкова по-добре.