Американският долар задълбочи своя спад в сряда, достигайки ново 5-месечно дъно спрямо еврото, след като сигналите от Федералния резерв за възможна нова количествена програма доведоха до силно отдръпване на пазарните участници от зелените пари. Причина за силно занижения интерес към търсенето на щатската валута е, че подобен ход ще доведе до намаляване на възвращаемостта на активите, деноминирани в долари.

Късно във вторник на своето заседание комитетът по монетарна политика към ФЕД взе решение да запази основния лихвен процент непроменен на ниво от 0.25% за неопределено време, но направи изявление, което беше по-негативно за икономиката и инфлацията от това при предишното заседание през август и даде сигнал за евентуална нова програма за количествени улеснения в близко време.

От ФЕД не промениха оценката си за икономическия растеж, но направиха низходяща оценка на инфлационните очаквания, отбелязвайки, че мерилото на основната инфлация в настоящите нива е в известна степен под това, което отговаря на ценовата стабилност и вероятно ще остане под това ниво за известно време. Комитетът ще продължи да следи икономическите перспективи и финансовите развития, като е готов да достави допълнителни стимулиращи мерки, ако се наложи, за да подкрепи икономическото възстановяване и да върне инфлацията след време до нива, отговарящи на мандата на Резерва.

Пазарните участници интерпретираха това изявление на комитета по монетарна политика към ФЕД като сигнал, че в скоро време може да стартира нова програма за количествени улеснения. В резултат доларът запази низходящото си движение и през вчерашния ден, понижавайки се 1.3% спрямо еврото до ново 5-месечно дъно на ниво 1.3439 долара. От своя страна, единните пари получиха подкрепа от успешно преминалия вчера аукцион за нови 4-годишни и 5-годишни португалски дългови книжа.

Португалия успя да пласира книжа за 750 млн. евро при планирани продажби на книжа между 750 млн. и 1 млрд. евро. Бяха продадени 4-годишни книжа за 450 млн. евро при заявки за 1.556 млрд. евро, при средна лихва от 4.695% и силно ниво на покритие в 3.5 пункта. 10-годишните книжа бяха продадени за 300 млн. евро при заявки за 1.472 млрд. евро, при средна лихва от 6.242% и много силно ниво на покритие в 4.8 пункта. Така този засилен интерес на португалски дълг показа на пазарните участници, че суверенните дългови проблеми на Еврозоната не са чак толкова толкова тежки, колкото се предполагаше, възвръщайки доверието към единните пари.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 1.1% до ново 6-месечно дъно на ниво 79.56 пункта.

Японската йена се покачи през вчерашния ден, след като лошите перспективи пред щатската икономика засилиха търсенето на японски пари. Въпреки това, пазарните участници останаха предпазливи в продажбата на долари спрямо йената, тъй като евентуален по-силен ръст на валутата може да предизвика намеса от страна на японските власти, по подобие на миналоседмичната интервенция. Спрямо щатските пари, японските се повишиха с 0.95 %, отбелязвайки ниво от 84.26 йени.

Стерлингът отбеляза спад след изнесените минути от последното заседание на комитета по монетарна политика към Английската централна банка вчера. Причина за това беше информацията, че някои от членовете на комитета смятат, че "е нараснала вероятността за по-нататъшни мерки, които биха били наложителни за стимулиране на икономиката", което се възприе от инвеститорите като сигнал за евентуално увеличение на количествената програма на банката, която от февруари насам бе "замразена" на 200 млрд. паунда. Въпреки това британската валута регистрира дневно покачване от 0.25% до 1.5660 долара, в следствие от силното разпродаване на щатската валута.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД