Еврото отстъпи от петмесечния си връх спрямо долара в четвъртък, след като лошите данни за ирландската икономика възвърнаха притесненията около състоянието на Еврозоната и банковия сектор.

БВП на Ирландия отбеляза спад с цели 1.2% през второто тримесечие на годината, като надеждите на пазарните участници бяха за повишение на икономика с 0.5%. Този нов спад на БВП показа, че растежът с 2.2% на БВП за първото тримесечие е бил фалшив сигнал за излизането от икономическата рецесия. Това доведе до задълбочаване на лихвения спред между 10-годишните ирландски и немски книжа до пореден рекорден връх в 443 базисни пункта.

Данните от Еврозоната също не помогнаха на еврото, след като индексът на производствената активност се понижи повече от очакваното през септември до 53.6 пункта, при очаквани 54.6 пункта. Индексът на сферата на услугите за септември също изненада пазарните участници, понижавайки се до 54.6 пункта след 57.2 пункта за предходния период. Така след силния растеж през второто тримесечие европейската икономика забуксува вследствие на забавянето на глобалната икономика.

По-слабите от очакваното индекси на Еврозоната за септември доведоха до прибиране на печалби от дълги евра, като единните пари се понижиха с 0.74% до 1.3303 долара. От своя страна щатската валута възвърна поразклатения си статут на валута убежище, след като разочароващите макроикономически данни от САЩ и Еврозоната засилиха страховете на инвеститорите около възстановяването на световната икономика, насочвайки ги към търсене на сигурната щатска валута.

Заявките за социални помощи при безработица в САЩ за седмицата до 18 септември се покачиха с 12 хил. броя до 465 хил. броя, като очакванията бяха са спад на показателя до 450 хил.

Подкрепата, която получи доларът, бе засилена и от по-добрите продажби на съществуващи жилища в САЩ за август и по-добрия водещ икономически индикатор, тъй като тези данни леко намалиха очакванията на пазара за скорошна нова количествена програма на ФЕД за стимулиране на американската икономика. Продажбите на съществуващи жилища за август са 4.13 млн., при очаквания за 4.11 млн., а индексът на водещите индикатори се покачи до 0.3% след 0.1% за предходния период.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 0.45% до 80.16 пункта.

Японската йена се покачи през вчерашния ден с 0.3% спрямо долара, достигайки ниво от 84.24 йени, след като почивният ден за японските финансови пазари и липсата на сигнали за нова японска интервенция против силната валута вдъхна увереност на пазарните участници. През вчерашния ден акцентът на пазара за йената бе поставен върху срещата на японския премиер Кан с президента на САЩ - Обама, на която среща една от темите ще бъде първата от 6 години насам японска официална интервенция на валутния пазар.

Подкрепа йената получи и от спада в доходността на Американските държавни облигации след по-слабите от очакваните данни за седмичните заявки за социалните помощи в САЩ. Доходността на 10-годишните книжа се понижи до 2.515% спрямо 2.530% преди данните.

Нетните ипотечни заеми във Великобритания за август се покачиха до 2.5 млрд. паунда, спрямо 1.9 млрд. паунда за юли месец, според Британската банкова асоциация (BBA). Това са най-високите данни от февруари 2001 година насам. В резултат стерлингът се покачи 0.5%, достигайки ниво от 1.5740 долара.

Новозеландският долар бе подложен на натиск, след като БВП на Нова Зеландия за второто тримесечие на годината падна до 0.2%, като се очакваше да достигне 0.5%. След данните новозеландската валута се понижи с 1.6%, отбелязвайки стойност от 0.7262 щатски долара, след като удари 8-месечен връх в сряда.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД