Ефективността на съдебната система в България остава проблем, смята генералният директор на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ Никълъс Айлет.

По време на днешната си среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов той е изразил задоволство от подобреното сътрудничество с българските власти напоследък, но е поставил въпроса за необходимостта от подобряване на работата на администрацията у нас, за да има повече резултати от борбата с измамите и корупцията.

Никълъс Айлет коментира срещата си с министър Цветан Цветанов. "За да се предпазят финансовите интереси на Европейския съюз от измами и корупция са необходими организационни и законови мерки, които да дадат възможност на администрацията и съдебните органи в България успешно да възпират, предотвратяват, разследват и наказват всички случаи на измами и корупция.

Конкретно ефективността на съдебната система остава проблем в България. Тя трябва да е независима, но и да върши работата си. Вярвам, че българските власти, в близко взаимодействие с ОЛАФ, ще продължат да надграждат върху вече постигнатия напредък в това отношение", каза Никълъс Айлет.

Другата област, в която според Никълъс Айлет трябва да се направи повече, е ефективността на администрацията у нас като цяло - защото, по думите му, когато има администрация, която функционира добре, при по-високи стандарти и по-добра координация между отделните й звена и структури, измамите и корупцията намаляват.

Генералният директор на ОЛАФ каза още, че е много доволен от постигнатия в последно време сериозен напредък в сътрудничеството с българските власти - двамата с министър Цветан Цветанов са се разбрали да продължат да работят в тази посока. Що се отнася до факта, че България е страната, където ОЛАФ разследва най-много случаи на злоупотреби с европейски средства, Никълъс Айлет каза: "Заключението, което аз правя от това, е че ОЛАФ и българските власти работят много добре заедно. Това показва, че вашето правителство е твърдо решено да се справи с проблемите, и че ние работим заедно с него в тази посока. Бих бил много по-притеснен, ако нямахме разследвания в България".

Източник: БГНЕС