Европейската служба за борба с измамите (OLAF) публикува днес в Брюксел новия годишен доклад за оперативната си дейност за 2008 г., както и съобщение за пресата. По този повод генералният директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер изтъкна конкретно сътрудничеството на ОЛАФ с България.

„В България ОЛАФ се възприема до голяма степен като надзорен орган за средствата от ЕС", заяви Брюнер.

„В действителност ние полагаме специални усилия за подобряване на положението в България не само посредством водените от нас разследвания, но и чрез активни консултации с българските власти". Брюнер добави: „Посланието ни към българските власти е ясно: направени бяха някои промени. Сега очакваме резултати." В заключение Брюнер каза: „Необходимо е да видим ясни и осезаеми резултати от борбата с измамите и корупцията в България - както в областта на съдебните процедури, така и по отношение на възстановяването на средства".

Финансовите ползи от действията на ОЛАФ за данъкоплатците в ЕС отново бяха значителни. Докато превантивният ефект от действията на ОЛАФ не може да бъде измерен в цифри, през 2008 г. бе отчетена сума, надхвърляща 460 млн. евро, която бе възстановена във връзка със случаи на ОЛАФ За същия период оперативните разходи на службата бяха около 53 млн. евро.

ОЛАФ продължава да има репутацията на служба, която се справя ефективно с нови данни за потенциални нередности, измами и корупция. Информацията, получавана от службата, се увеличи от около 500 нови сигнала през 2002 г. до нов максимум от над 1000 през 2008 г.

В тазгодишния доклад се обяснява ролята на ОЛАФ като надзорен орган за защита на средствата от ЕС, като за пример са дадени операции в България. Също така в него се описват иновационни методи за разкриване на измами като предоставянето на мощни средства за анализ и ноу-хау за улесняване и засилване на изследването на данни от рамкова програма за научни изследвания.

Европейската служба за борба с измамите изготвя всяка година доклад относно независимите си оперативни действия през предишната година. Този доклад е различен от документа със заглавие „Доклад относно защитата на финансовите интереси на Общностите - борба срещу измамите" на Европейската комисия, който ще бъде публикуван по-късно този месец.

Източник: БГНЕС