„През последните дни се наложи мнението, че пазарът страда от рязка загуба на доверие в резултат на изплувалия от миналото „призрак" на увеличението на капитала под условие. За съжаление новината съвпадна с изваждането на Холдинг Пътища от индекса SOFIX, което до някъде „маскира" прекия ефект на меко казано лошите корпоративни практики, приложени от мениджмънта на компанията", коментира Кирил Гарчев, главен дилър на Булброкърс, за Profit.bg.

„Отчитайки факта, че ребаланисрането на портфейли започва да затихва и сме в началото на новото тримесечие - с предстоящи само след седмици отчети, изглежда, че сегашната нагласа към пазара ще се запази и през следващите дни", смята експертът. „Прави впечатление вчерашното по-слабо представяне на българските индекси, в сравнение с региона и дори спрямо най-близките им аналози като хърватския CROBEX, например".

Вторият ден на седмицата приключи със сериозен спад в стойността на SOFIX. Индексът на българските „сини чипове" се понижи с 2.31%, до 372.59 пункта. Близо процент изтри от стойността си и BG 40 (-0.98%, 113.93 пункта).

И четирите индекса на БФБ-София затвориха борсовата търговия в една посока. В червено се оказаха BG REIT (-0.26%, 41.76 пункта) и BG TR30 (-1.19%, 295.61 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.19 млн. лв. През деня се търгуваха акции от 64 емисии. Повишение в цената имаше при 25 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!