Какво да очакваме на БФБ тази седмица? Това попитахме експерти от българския капиталов пазар:

Стоян Николов, генерален мениджър, Първа финансова брокерска къща

Краят на 3-то тримесечие на 2010 г., ознаменуван през изминалата седмица, приключи с оптимизъм на БФБ-София с 18.6 млн. лв. седмичен оборот, слаб възход на SOFIX (+0.3% с/с) и повече от 2% ръст при BG 40 и BG TR30.

Измежду по-важните корпоративни новини през последните 5 търговски сесии са решението на Индустриален холдинг България за увеличение на капитала чрез конвертиране на конвертируемите облигации в акции и регистрирането за търговия на новите акции на Софарма трейдинг след вливането на Софарма Логистика в едно дружество.

Изключително показателен факт през изминалата седмица бе проведеният аукцион на БНБ за 10 годишни еврови книжа, чиито първоначално обявен размер от 45 млн. евро бе презаписан 7 пъти и в резултат бяха емитирани над 230 млн. евра. Този аукцион показа големия интерес на инвеститорите към алтернативни инвестиции на БФБ и доказва все още консервативното отношение към инвестициите в акции при наличието на акумулиран голям, свободен финансов ресурс, търсещ реализация.

През следващите 2-3 седмици можем да очакваме известно затишие, при намаляване на седмичните обороти и малък интервал на вариране на цените. Предпоставка за подобно пазарно поведение биха били предстоящите отчети на публичните дружества за 3-то тримесечие на 2010 г., които по традиция се публикуват в края на законовия срок 31 октомври 2010 г., а до тогава търговията ще се ръководи основно от предварителни данни.

Важни индикатори на макро и политическо ниво, които могат да въздействат върху доверието в българския капиталов пазар са предстоящото гласуване на държавен бюджет за 2011 г. и вота на недоверие към правителството, внесен в парламента през изминалата седмица.

Иво Толев, управляващ партньор, Ултима Капитал Мениджмънт

Най-положителното, което се забелязва напоследък са повишаващите се обороти на БФБ. За изминалата седмица е 18.6 млн. лв., от които 12.4 млн. лв. от сделки с акции.

Седмицата, която предстои, очаквам да е положителна за индексите. Продължавам мнението си, че важният индикатор, който трябва да се следи са именно оборотите на БФБ. При липса на достатъчно данни за обективни технически анализи, оборотите могат да бъдат добър показател за посоката. Повишаването им, комбинирано с ръст при индексите, дава относително ясна представа за настроенията и сентимента на пазара.

Това, което се наблюдава в момента, са точно индикации за интерес от страна на купувачите, отразени в повишените обороти на БФБ. Явно очакванията са положителни и желанието за наваксване понижава праговете на предпазливост и страх.

Последните макроданни за икономиката дават индикации, че икономиката се отлепва от образното дъно. Допълнително, действията на чуждите инвеститори донякъде потвърждават същото. Разбира се, икономическите данни и въпросните действия не дефинират директен растеж за индексите, но дават категоричен сигнал за очакванията.

В тази връзка, очаквам борсата в България да се движи почти успоредно с оздравяването на местната икономика и да следва глобалното възстановяване със закъснение от около 9 месеца. Икономическите постулати твърдят, че капиталовите пазари изпреварват събитията в реалния сектор с 6 до 12 месеца, но кризата промени много от разбиранията за логическа правилност.

Дамян Колев, брокер, Наба Инвест

Навлизането в месеца на предоставянето на отчетите на компаниите за третото тримесечие ще изиграе мотивираща роля за инвеститорите да надградят своите портфейли. Традиционно ще остане стабилно търсенето на експортно ориентираните дружества, сочени като двигател при измъкването на икономиката от икономическата криза, предвид започналото при тях възстановяване още в края на 2009 г., както и ръста в туризма.

Ще се следят с интерес и компаниите, които дадоха в анонс добри данни и заявки за ръст в продажбите още през второто тримесечие като Юрий Гагарин АД, Неохим АД, Свилоза АД, както и резултатите на КФН по казуса с Холдинг Пътища.

От друга страна дискусиите около бюджет 2011 г. за макрорамката, реализираният отново бюджетен дефицит от 305.8 млн. лв. за август, както и заявените от синдикатите протести ще изострят политическата обстановка. На БФБ-София едва ли ще бъде толкова драматично през седмицата с изключение може би на някои позиции, свързани с продължаващото ребалансиране на позиции по „новия" SOFIX .

Отново ще бъдем свидетели на засилване в оборота на борсата по ликвидни позиции, в резултат от преструктуриране на портфейли, като прави впечатление увеличение на сделките при дружествата със специална инвестиционна цел.

Виолета Кръстева, инвестиционен консултант, Капман Асет Мениджмънт

През изминалия месец станахме свидетели на известно оживление на българската борса, макар и не породено от положителни новини, като в последните дни на месец септември основният борсов индекс SOFIX регистрира спад.

Предстоящата седмица се очертава бедна на корпоративни събития и в очакване на публикуването на неконсолидираните финансови отчети на публичните компании в края на месеца.

Възможно е това да доведе до известно раздвижване в борсовата търговия през седмицата и до минимални изменения в положителна посока за борсовите индекси.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!