Разходите на богатите американци за подаръци за Коледа се очаква да нараснат с 4% до 23 млрд. долара. Kaрти за подаръци и за ресторанти, билети за културни събития или книги начело на списъка на желанията, според проучване.

Но изследването на домакинствата с предоставени от тях данни за приходи от над 100 000 долара установява, че обслужването в магазините се е влошило, а 20 % са на мнение, че качеството на продуктите и услугите се е влошило.

Бумът в разходите за подаръци за коледните празници идва от броя на благоденстващите семейства, а не от увеличаване на семейните бюджети по този повод, които ще се запазят без промяна на около 2 100 долара, установява проучване на American Express Publishing and Harrison Group.

"Изследване на благосъстоянието и богатството" установява, че разходите за празнични подаръци за повече членове от семейството и приятелите, колегите на работното място, за развлечения и украса са с тенденция към намаляване.

Около 86 % от участвалите в изследването са на мнение, че САЩ все още са в рецесия, което е понижение спрямо 93 % в началото на 2010, докато 63 % са на мнение, че рецесията ще продължи още една година, спрямо 57 % от мнението на анкетираните през 2009.

Продажбите в магазините в САЩ отбелязаха ръст през септември за 13-ти последователен месец, като Националната федерация на търговците на дребно прогнозира най-добри коледни продажби от три години насам.

Източник: БГНЕС