Лидерите на водещите световни икономики не успяха да сближат различните си гледни точки относно валутните си политики, като призоваха МВФ да действа в посока на успокояване на растящия протекционизъм.

Темата за валутните курсове доминираше по време на срещата, след като все повече страни разчитат на поевтиняване на валутата си за стимулиране на износа.

Китай бе обвинен в изкуствено поддържане на нереално нисък курс на валутата си, а поддържането на изключително ниски лихвени нива в САЩ и останалите развити индустриални страни бе посочено като причина за наводняване на развиващите се страни с капитали.

Финансовите министри и представителите на централните банки се обявиха за по-добро коопериране по време на срещата.

От средата на юни миналата година до момента доларът се е понижил с 11% спрямо йената, на фона на поевтиняването му само с 3% спрямо китайския юан.

Не е постигнато обаче споразумение относно промяна на поведението на водещите централни банки, което кара инвеститорите да очакват продължаване на тенденцията на поевтинявана на щатската валута.

В същото време въпросът относно „валутната война" между централните банки остава напълно актуален на този етап.

Представители на финансовите институции на развиващите се страни, включително и Китай, се оплакаха от ниските лихви в САЩ и останалите развити страни.

Така огромното количество капитали, които се насочват към развиващите се страни заплашват ръста на икономиките им, като водят до поскъпване на валутите им и опасност от балонизиране в цените на активите.

Китайските регулатори потвърдиха своята позиция, че ще се движат към плавна обезценка на юана и предупредиха, че друга политика би могла сериозно да увреди стабилността на световната икономика.

През изминалата седмица юанът поскъпна до най-високото си ниво от 1993 година спрямо долара. Доларът регистрира понижение спрямо еврото през последните четири седмици.