С тотални разпродажби при Холдинг Пътища започна новата седмица на БФБ-София. Към 09.50 ч. книжата на холдинга се сриват с 25.65%, до 0.40 лв. за лот. Малко преди това цената им падна и под 40-те стотинки, на 0.38 лв. за бройка.

Причината за бягството от тази инвестиция е новината от края на миналата седмица за запорирани сметки и на Холдинг Пътища, според информация на DarikFinance.bg.

Според тях всички сметки на Холдинг Пътища и на още 4 фирми, които се контролират от Васил Божков, са блокирани. Запорът е от няколко частни съдебни изпълнители. В последните дни банки и други структури, които имат да взимат пари от тези компании, по спешност са се обръщали към частните съдебни изпълнители.

Причина за акцията са задълженията на холдинга към Интерлийз ЕАД в размер на около 4 млн. евро. За тази сума има образувано дело за обезпечение. Тя не включва дължимите и неизплатени вноски по взетите машини за пътно строителство на Мостстрой, която в четвъртък обяви, че е подала искане за обявяване в несъстоятелност. Божков е акционер и в тази компания с 21% от акциите.

Лизингополучател на това оборудване всъщност е холдингът, а не Мостстрой. Акционери и в двете компании, според Търговския регистър, освен Божков, са АБВ инженеринг и Евробилдинг 2000.

Запорирани са сметките във всички банки на още 4 други фирми, в които собственик е Божков. Започва опис на имуществото им.

Според информация на Profit.bg моментът за принудително събиране на задължения вече е назрял при някои от големите банки в страната. Това ще рече, че през следващите месеци можем да станем свидетели на вълна от принудително обявени компании в несъстоятелност, с просрочия по задълженията си от 6 и повече месеци.