Стартът на отчетния сезон в САЩ бе даден през изминалата седмица традиционно с резултатите на Alcoa. Те дадоха добра основа за положителни очаквания.

Като цяло очакванията на специалистите са за ръст на печалбите от компаниите компоненти на S&P 500 с 23.7% на годишна база, според прогнози на Thomson Reuters. Ръстът на приходите се очаква да възлезе на 7.2%.

Значително по-голям ръст се залага при акциите на финансовите компании, където печалбите се очаква да скочат с цели 69% в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

И макар това да звучи добре, специалистите припомнят, че трябва да се има в предвид ниската база на сравнение от средата на кризата през изминалата година.

Без да се отчита ръста при финансовите компании печалбите се очаква да се повишат с далеч по-скромните 18.4% през третото тримесечие на годишна база.

Подобрение се очаква да бъде регистрирано и при маржина на печалбите на компаниите. Той се очаква да нарасне през тази година до 8.61%, на фона на 5.85% през 2008 година.

Балансите на щатските компании се очаква да са най-добри от 50 години насам, според специалисти от UBS Wealth Management Research.

Анализаторите прогнозират към настоящия момент ръст от 14% в печалбите през следващата година.

Някои анализатори обаче, изразяват опасения, че тези очаквания може би са твърде оптимистични, като традиционно в годината след криза щатските компании са бележели среден ръст в печалбите си от 12%.