Най-голямото тримесечно понижение на долара от осем години насам, може да подготвя сцената за поскъпване на валутата, ако се вярва на някои от топ-стратезите на Уолстрийт, пише финансовото издание Bloomberg.

Доларовият индекс отбеляза спад от 8.5% през изминалото тримесечие, което е най-голямото тримесечно понижение от юни 2002 година насам.

През този месец индексът се понижи с нови 1.8% след сигналите дадени от Бернанке, че Фед може да продължи със стимулиращата си програма, поради не особено убедителното представяне на щатската икономика. Тези очаквания допринесоха за новото поевтиняване на зелените пари.

Би могло да се стигни до ситуация, при която са се продавали долари на слухови и може да се купуват при новината, според Ханс Редекер, анализатор в лондонския клон на BNP Paribas.

„Всички са в една лодка и са силно негативни за долара. Когато обаче твърде много хора очакват поевтиняване на долара, това вече става несигурно", допълва още анализатора.

Очаква се щатският ръст да превиши този на 16-те страни в Еврозоната с близо 1 процент през тази година, както и през следващата, съгласно прогнозите на МВФ.

Икономическата ситуация е много вероятно да не наложи изключително агресивни действия от страна на Fed, каквито са повечето очаквания на специалистите и каквито са заложени в нивата на търговия на долара спрямо останалите основни валути.

Проучвания сочат, че хеджфондовете и големите спекуланти са по-мечи настроени към долара от когато и да е в историята. Контрактите, залагащи за спад на долара превишават тези за повишението му с 341 683, според данни на Commodity Futures Trading Commission.

Последният път, когато цифрите са били близко до настоящите е било в началото на 2008 и 2009-та година, след което доларът отбеляза съществено поскъпване.

Доларовият индекс отбеляза ръст от 24% през второто тримесечие на 2008 година и 19.6% между ноември 2009-та и юни 2010-та година.

Специалистите вече капитулираха в призивите си за по-силен долар. В началото на годината средната прогноза на над 40 анализатора бяха за евро долар от 1.45 към края на годината.

В края на юли същите прогнози бяха за евро от 1.18, а в момента те са за ниво на еврото при 1.32 в края на годината спрямо долара.

Именно тази коренна промяна на сентимента може да сочи обръщане на низходящия тренд при щатската валута.