1735 участници се конкурираха за титлата най-влиятелни личности в интернет в Webit Most Influential People Online.

Българите са най-влиятелни в интернет на ЦИЕ, следвани от Румъния, Сърбия, Турция, Молдова, Гърция и Македония. Сред първите 15 най-влиятелни лидери в ЦИЕ има 6 българи, 2 участници от Турция, 2 от Румъния, 2 от Гърция, 1 от Македония и 1 Молдова и 1 от Македония.

Ален Попович е най-влиятелният интернет лидер в България. Той спечели уникалния интернет експеримент за влияние в мрежата Webit Most Influential People Online в конкуренция между 1735 участници от 22 страни. Той събра 4 959 точки в експеримента. След него се нареди Радослав Безпризвани - изненадата на проекта с 2 463 точки, Радослав Неделчев остана трети с 2 243 точки. Четвърти и пети са съответно Огнян Младенов (един от най-известните интернет професионалисти в БГ) и Десислава Бошнакова (доказан PR специалист, доцент в Нов Български университет) . Най-влиятелните участници от всяка от държавите, ще получат почетната титла "Webit Консул" за период от 1 г.

От старта на проекта, Председателят на борда на е-Академия и почетен Webit посланик - Пламен Русев, водеше над 9000 точки класацията с за най-влиятелни хора онлайн за Централна и Източна Европа. 19 дни преди края на експеримента, както беше обявил от самото начало в качеството си на член на организатора - Webit Ambassadors Honorary Board, той се оттегли.

Webit Most Influential People Online е международен онлайн експеримент. Той беше иницииран от организатора на най-голямото събитие за дигиталната индустрия в Централна и Източна Европа Webit - e-Academy, и от борда на почетните посланици на Webit Ambassadors Honorary Board. Инициативата се реализира с подкрепата на лидерите в рекламния, интернет и маркетинг бизнес в света - IAB Europe, European Association of Communication Agencies, MMA Global World Federation of Advertisers .

Целта на експеримента беше да намери най-влиятелните онлайн лидери от Централна и Източна Европа. Целта на проекта е влиянието на човек в мрежата да бъде измерено не с формален брой приятели, последователи или фенове в интернет, а с активирането и мотивирането им към конкретно действие. „Webit Most Influential People Online даде цялостен представителен поглед върху онлайн лидерството в региона и потвърди, че влиянието е много повече от един клик. Да влияеш, означава да накараш хората да действат след твоята покана - да въздействаш онлайн на поведението на тези, които те следват", каза Пламен Русев, председател на организационния комитет на webit и председател на борда на е-Academy.