Доларът регистрира спад от над 7% от края на август, когато председателят на Фед сигнализира, че е готов за по-нататъшни облекчителни за щатската икономика действия.

И докато преди известно време подобна обезценка най-вероятно щеше да се посрещне от финансовия министър Тимъти Гайтнър негативно, днес нещата стоят по различен начин.

Причината е, че слабият долар стимулира износа на щатските компании и може да съдейства за по-бързо възстановяване на водещата световна икономика.

Компании от Costco Wholesale Corp. до Deere & Co. Се облагодетелстват от слабостта на националната валута, а очакванията за подпомагане на икономиката инициира повишение на водещите индекси в страната и преминаване на Dow Jones Industrial Average над 11 000 пункта за път от май насам.

„В ера, когато дефлационният натиск се явява като един от най-големите рискове пред ръста, а последният е под сериозен натиск, стимулиране на износа е нормално да е сред целените мерки", според Джим Онийл от Goldman Sachs Asset Management в Лондон, цитиран от Bloomberg.

Щатската валута се обезценява като реакция на ниските лихви, което прави щатските активи по-малко привлекателни за чуждестранните инвеститори.

Доходността на двегодишните щатски държавни облигации достигна вчера ниво от 0.3508%, което е най-ниската им стойност след рекордния минимум от 0.3270% на 12 октомври.

Доларовият индекс е регистрирал понижение от 7% от 27 август до момента. Така индексът, който е стартирал през далечната 1967 година е близо до дъното си, регистрирано през април 2008-ма година.

Доларът се търгува близо до паритет спрямо австралийския за пръв път от 1983 година насам, и е на нива близки до най-ниските спрямо йената от 15 години насам.

Гайтнър обяви вчера, че САЩ ще запази увереността си за „силен долар". Той също така обяви, че правителството не е въвлечено във валутната обезценка.