Валутните и капиталови пазари остават изключително динамични и волатилни, поради крехкото състояние на глобалната икономика и неизвестността, която крие то. Една дори не толкова значима новина, би могла да разклати иначе слабото доверие на международните пазари. Въпреки по-добрите данни от американската икономика и силните финансови отчети на водещи компании, борсови индекси отвъд океана претърпяха срив, който набързо заличи новите 6-месечни върхове, поставени в началото на сесията.

Икономическите данни показаха, че броят на новите молби за помощи за безработни е намалял до 452 хил. през миналата седмица в сравнение с 475 хил. за предходния период. Малко след това, данни на регионалния клон на Федералния резерв във Филаделфия показаха, че производственият сектор в региона е подновил своя ръст през октомври. Индексът на бизнес активността там се е повишил до 1 пункт през октомври, излизайки на положителна територия, като за месец по-рано той беше -0.7 пункта. Финансовите резултати на McDonald's и eBay се оказаха по-добри от очакваното, а Caterpillar обяви почти двойна печалба спрямо миналата година.

Новините около разходите за спасяване на Fannie Mae и Freddie Mac стреснаха инвеститорите и индексите поеха рязко надолу в средата на сесията, както и заради коментари от страна на министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър. Той предупреди, че допълнителните мерки на Федералния резерв за подкрепа на икономиката няма да бъдат толкова големи, колкото се спекулира.

Болард от Федералния резерв заяви, че безработицата остава висока,а икономиката е слаба и финансовата система не е в състояние да я стимулира. Той допълни, че ФЕД трябва да обмисли и да вземе решение относно нова стимулираща програма. „Ако вземем решение да действаме с нови количествени улеснения, то трябва да помислим за прилагането им на части, по 100 млрд. долара на всяка следваща среща на ФЕД."

На валутните пазари тръгнаха слухове, че една от причините за агресивните покупки на евра за долари, по-рано през деня, е свързана със сделка по сливане и поглъщане на компании. Говори се, че през последните две сесии на търговия има репатриране на 5 млрд.евро. Испанската петролна компания Repsol продава своя пакет от акции в бразилска петролна компания на китайската Sinopec.

Английският паунд вчера беше една от най-губещите валути на пазара. Водеща швейцарска банка препоръчва в свой анализ "продажби на паунди", изтъквайки за причина големия търговски дисбаланс и паричната политика на централната банка. Рискът от подновяване на финансовите стимули дава сигнал за продажби на паунди. Майлс от Английската централна банка каза, че паричната политика на банката е била извънредно експанзивна. Той е предпазливо оптимистичен, че икономическото възстановяване в UK ще продължи, но отбеляза за все още голяма несигурност в глобалния банков сектор.

Рейтинговата агенция Moody"s каза, че представеният вчера план за разходите на британското правителство изглежда отговаря на "стабилен изглед" за кредитния рейтинг на страната в "ААА". Moody"s каза, че в идващите дни ще обяви повече детайли по този въпрос.

Днес започва дългоочакваната среща на финансовите министри и шефове на централни банки на страните от Г-20, където се очаква САЩ и други развити държави да окажат натиск на Китай заради евтиния юан и да настояват за неговото оскъпяване.

На международния валутен пазар тази сутрин едно евро се разменя за 1.3920/40 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД