До 2 седмици и у нас ще има кой да мери количеството соя в месните продукти. Преди 1989 г. правихме продукти само от месо, без никаква соя, и аз настоявам да се върне този стандарт. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По отношение на продуктите "Стара планина" министърът бе категоричен, че в тях не трябва да има нито милиграм соя, като подчерта, че производителите трябва да намерят изчистени подправки.

"Когато някой установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата - той веднага получава наказание", коментира Найденов.

По думите му соята не е вредна за здравето, но "ако човек е алергичен към нея и ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има - това би било вредно.

"Така че ние ще направим продукти, в които няма соя", категоричен бе министърът.

Преди дни шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев заяви, че стандартът "Стара Планина" ще бъде променен и ще бъде разрешено наличие на соя, ако количеството й е под 0.1% или 0.25%, за да няма санкции за производители.

Найденов съобщи още, че в момента се предприемат действия да бъде намален акцизът за литър ракия наполовина - от 4.40 лв. на 2.20 лв. "Искаме да защитим българската ракия, не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина", заяви той.

Министърът е издал разпореждания на Агенцията по лозята и виното да започнат работа по процедурата. Акцията не е свързана с това как да се казва ракията, а да се намали нейната цена. Това ще позволи и да правим ракия от грозде, тъй като в момента повечето ракии се правят от житен дестилат, обясни още Мирослав Найданов.

Източник: бТВ