„Очертава се интересна борсова сесия, предвид решението на правителството за частична национализация на средствата в професионалните пенсионни фондове", коментира Красимир Йорданов, портфолио мениджър в ДСК Управление на активи, за Profit.bg.

„Все още няма яснота относно механизма на прехвърляне на средствата, при което е трудно да се направи предположение относно развитието на търговията на БФБ-София днес", допълни той. „Вероятно обаче ще станем свидетели на прехвърляния на големи пакети от акции и облигации, подобно на сделките на облигационния пазар от вчера".

Красимир Йорданов смята, че чуждите пазари няма да са фактор за представянето на основните индекси на БФБ-София.

Сделки с корпоративни облигации формираха 98% от общия оборот на регулиран пазар в сряда. През деня се прехвърлиха дългови ценни книжа за 26.45 млн. лв. В основата стояха облигациите на Хелт енд Уелнес (6 500 изтъргувани по номинал лота), на ТЦ-ИМЕ (6 500 изтъргувани лота по номинал) и на Евролийз Ауто (545, които поскъпнаха до номиналната си стойност).

Общо оборотът достигна 26.95 млн. лв. Обект на търговия станаха акциите по 70 емисии. Повишение в цената се наблюдаваше при 35 от книжата.

Борсовата търговия започна с голяма доза оптимизъм, който се стопи постепенно до края на редовната търговия на БФБ-София. Само да припомним, че SOFIX отчиташе повишение от над 1% в ранната борсова сесия в сряда, за да затвори на +0.21%, 345.96 пункта. Това бе и втората поред положителна търговска сесия за индекса на българските „сини чипове" след осемте му поредни понижения. През тези осем дни SOFIX загуби близо 7% от стойността си.

Индексът BG 40 не успя да излезе на повърхността вчера, за да отчете понижение от 0.57%, до 110.30 пункта. Това бе и единственият пазарен индикатор, който се оцвети в червено в сряда. Положителните изменение при останалите два индекса бе: BG REIT (+0.15%, 41.29 пункта) и BG TR30 (+0.16%, 280.12 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!