Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подкрепя първоначалната идея за пенсионния стаж. Tой заяви, че стои твърдо зад идеята стажът за пенсиониране да започне да се увеличава още от следващата година с по шест месеца на година. Това коментира той пред журналисти, след като изнесе лекция за ролята на младите хора в управлението в УНСС.

Има идея още от следващата година да започне увеличаването на стажа за пенсиониране, тази идея е в първоначалния проект на социалното министерство за Кодекса за социално осигуряване, който мина на един етап през Министерски съвет, каза Дянков.

Миналата седмица излезе предварителният доклад на Международния валутен фонд, който явно казва, че заради демографското развите на България и натрупания вече в НОИ дефицит в продължение на над десетилетие мисията на фонда препоръчва още от 2011 да започне увеличение на стажа, посочи вицепремиерът.

Дянков заяви, че на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество тази идея ще се разглежда и той ще стои твърдо зад нея.

Вицепремиерът и финансов министър бе категоричен, че е готов да я отстоява. Ние следваме и нашия анализ, и анализа на МВФ, който казва, че сега трябва да се направят реформи, за да няма проблем в България през 2020 г., допълни Дянков.

На въпрос дали разчита на проява на здрав разум от страна на синдикатите и социалното министерство Дянков отговори, че за това има тристранен съвет - въпросите да се обсъдят, но в крайна сметка решава правителството.

Инвеститорите имат къса памет, стига крайният резултат да ги удовлетворява, допълни Дянков.

Инвеститорите ги интересува окончателният резултат, подчерта той и уточни, че за няколко дни е имало известен шум, който се е отразил на капиталовия пазар, но инвеститорите вече са доволни от взетото вчера решение, което е било по предложение на самите частни фондове.

С това се поставя и въпросът доколко трябва да се дава гласност на решенията на правителството, които предстоят да се вземат, посочи министърът. Според него по-добрият вариант е да има обществен дебат, макар и труден, защото така се взимат по-добри решения, с по-голям консенсус.
„Българската икономика през 2011 г. ще е по-добра от 2010 г.", бе категоричен Симеон Дянков.

Пред студентите от УНСС вицепремиерът посочи, че сега много добре се развива износът на България. Фармацевтичните и софтуерните продукти са в най-добри позиции и бележат растеж, посочи Дянков. Преди 3-4 години са се развивали добре туризмът и строителството, но след кризата в България ще се строи все по-малко, коментира финансовият министър. Страната трябва да развива не само летния и зимния туризъм, но и културният и религиозният, каза още Дянков.

Източник: бТВ и Фокус