И тази седмица Profit.bg обобщава най-важните събития от и за България:

Понеделник

Приключи техническата мисия на МВФ за пенсионната реформа. Експертите на МВФ препоръчаха няколко мерки за пенсионната реформа у нас.

И тази седмица водеща тема бяха дебатите около национализацията на пенсионните фондове. На съвместна пресконференция на Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, БСЧП "Възраждане" работодателите заплашиха, че ще запознаят СБ и МВФ със случващото се.

Междувременно изнесени данни за имотния пазар показаха, че към края на 2009 г. у нас има изградени 3.788 млн. жилища. В същото време всеки десети строеж в София е напълно спрян.

В понеделник стана ясно и че лошите и преструктурирани кредити продължават да растат и през септември, като достигат 16.59% от общите (без овърдрафт), или 6.56 млрд. лв.

Вторник

Доклад на Transparency International показа, че България, Румъния и Гърция са страните от ЕС27 с най-ниски стойности на индекса за възприятие на корупцията през 2010 г.

Продължава сагата с пенсионните фондове. Президентът Георги Първанов и министър Трайчо Трайков и се обявиха против национализацията. В същото време обаче надзорът на НОИ прие одържавяването на ПФ.

Сряда

Министрите се впуснаха в дебати по въпроса кой, как и кога трябва да започне изплащането на пенсии. В крайна сметка кабинетът си даде седмица размисъл за пенсиите.

Най-скъпият имот в продажба в България се намира в София и се предлага за 6 млн. евро, става ясно от класацията на най-скъпите имоти у нас.

Четвъртък

Общият показател на бизнес климата у нас се покачва с 1.9 пункта рез октомври.

Безработицата на хората на възраст 15-24 г. в България е 16.2% по данни на Евростат, което отрежда на страната ни осмо място в ЕС. По този показател младите у нас по-добре от теази в Испания, Италия и Франция .

Издръжката на живот на 1 член от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на м. септември достигна 502.00 лв., или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2 008 лв., за да се храни и да поддържа разходите си за дома, се казва в доклад на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Министър Симеон Дянков нарече бюджет 2011 „бюджет на стабилността" по време на представяне му пред четири парламентарни комисии.

Петък

Банковата система има едва 14 млн. лв. печалба за септември, стана ясно в петък от данни на БНБ. Това е най-ниската печалба на банките у нас от 69 месеца насам.

Тристранният съюз не успя да се споразумее за осигурителния стаж. Следващата седмица Министерски съвет ще приеме промените в КСО, а синдикатите- ще стачкуват.