По неодитирани данни към 30 септември 2010 г. БАКБ отчита нетна загуба на неконсолидирана основа в размер на 9.05 млн. лв. На консолидирана основа отрицателният финансов резултат достига 9.92 млн. лв.

От банката информират, че загубите се дължат главно на начисляването на провизии за обезценка на кредити.

Основното предизвикателство пред банковата система у нас е ръстът на лошите кредити и съответните разходи за обезценка, който продължава през цялата 2010 г. до момента. Очаква се тенденцията на влошаване на качеството на банковите активи да продължи въпреки положителните сигнали от други сектори на икономиката, които дават основания за очаквано връщане на БВП към положителен растеж през трето или четвърто тримесечие на тази година.

Подкрепяно от експорта икономическо оживление е силно зависимо от външни фактори, свързани главно с възстановяването в еврозоната, което е все още нестабилно в контекста на фискални рестрикции и очаквано намаление на растежа във втората половина на годината, се чете в Междинния доклад за дейността на БАКБ през отчетния период.

Ръководството на банката очаква, че ще изминат няколко тримесечия докато ефектът от икономическото възстановяване се трансформира в устойчива тенденция на възстановяване на качеството на активите на банките.

По неодитирани данни, оперативната печалба на БАКБ (на консолидирана база) намалява за година с близо 43%, до 29.3 млн. лв. Спадът се дължи най-вече на промени в лихвения марж, поради по-малкия обем на лихвоносни активи и конкуренцията на местния депозитен пазар, обясняват от финансовата институция.

Нетният лихвен доход намалява с 34%, на 39.3 млн. лв. към края на септември. Същевременно оперативните разходи растат със 17.7%, поради засилена рекламна и маркетингова дейност.

В документа се чете още, че БАКБ продължава да поддържа добра ефективност на със съотношение разходи/приходи от 27.8%, при средно за банковата система ниво от близо 50 на сто.

Начислените провизии за обезценка за първите девет месеца на тази година са в размер на 39.2 млн. лв., спрямо 24.8 млн. лв. година по-рано.

Акциите на БАКБ поевтиняха с 0.45% през трето тримесечие на тази година, до 10.45 лв. за бройка на 30 септември.

Днес те поскъпнаха с 0.64%, до 9.963 лв. за лот.