Хранителните суровини поскъпват
Олиото, което значително изоставаше зад поскъпването на останалите хранителни суровини през тази година, започва да догонва с поскъпването си, като рекордното търсене допринесе за това световните запаси да се понижат до с най-много от 17 години насам.
Запасите на соево и палмово масло, използвано широко от компании като Nestle SA и Unilever се очаква да се понижат с 12% през следващата година, след като Китай и Индия повишават потреблението му с 11%, сочат данни на щатското министерство на земеделието.
Цените на храните регистрираха през септември най-високото си ниво от кризата през 2008 година, според данни на ОН.
Китайската икономика продължава да расте със завидни темпове и няма никакви причини да не се смята, че ще се увеличава и потреблението на хранителни продукти в страната догодина, коментира Стив Никълсън от International Food Products Corp., цитиран от Bloomberg.
През последните 2000 години човечеството се е справяло с това да произвежда повече храна от необходимото, но ще успее ли то да прави това и в бъдеще на фона на растящите нужди на страни като Китай, например, се питат специалистите.
Ръстът на богатството в страни като Бразилия, Индия и Китай, води до бум на търсенето на зърнени храни, месо, млечни и други хранителни продукти.
На фона на растящите цени на храните, правителствата на развиващите се страни се опитват по всякакъв начин да се справят с този проблем, който се очертава като един от водещите и за в бъдеще.
Индексът Standard & Poor's GSCI Agriculture Index, следящ представянето на фючърсите на осем хранителни суровини се е повишил с 30% през тази година, воден от поскъпването при пшеницата, кафето и др.
Сушата, растящите глобални температури и потенциалната заплаха от нови суши, заплашват производството на селскостопанска продукция и през следващите години.
Близо 1.8 млрд. души се очаква да живеят в страни с недостиг на водни запаси до 2025-та година, според данни на ООН.