Експертите от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) очакват за третото тримесечие на 2010 г. българската икономика да регистрира първия следкризисен растеж на годишна база, но той ще е слаб, вероятно около 1%. За годината като цяло се очаква слаб спад, близо до нулата. Това се казва в резюме на Доклада на ЦИР за „Икономиката на България - октомври 2010".

Второто тримесечие на 2010 г. е периодът, в който икономиката ни вече е започнала да нараства, макар и засега само на база предходното тримесечие (0.5% сезонно изгладен ръст спрямо първото тримесечие). Едновременно с това все още има спад на годишна база (1.4% сезонно неизгладен и 0.3% сезонно изгладен).

Най-вероятно за цялата година у нас ще се реализира общ икономически темп близо до нулата и то с макар и малка, но все пак отрицателна стойност (около 0.2%).

От ЦИР прогнозират ръст на годишна база през третото тримесечие на добивната промишленост (с ръст в добива на въглища, но спад в добива на метални руди и добива на неметални материали и суровини). Ръстът в преработващата промишленост вероятно ще е по-висок от този за предходното второ тримесечие.

Месечните данни за юли и август на годишна база са основание от центъра да очакват, че през третото тримесечие почти всички подотрасли на преработващата промишленост ще реализират ръст на годишна база.

Спад на годишна база може да се очаква при производството на: напитки; тютюневи изделия; облекло; печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители, изделия от други неметални минерални суровини; превозни средства, без автомобили.

Месечните данни на база предходния месец показват, че възстановяването е започнало и в производство на напитки. Възстановяването в „производство на текстил и изделия от текстил, без облекло" също е започнало, но все още е нестабилно. Възходящата динамика в българската промишленост продължава да се обуславя предимно от подобряване позициите й на външния пазар.

От май насам се наблюдава възстановяване и на вътрешния пазар, най-добре изразено при продуктите за междинно потребление, енергопродуктите и потребителските недълготрайни продукти.

Конюнктурните показатели за промишлеността през третото тримесечие също дават основание да се очаква растежът в сектора да продължи и през второто полугодие. За третото тримесечие на 2010 г. от ЦИР очакват растежът на добавената стойност в промишлеността на годишна база да продължи да се ускорява (за първото той беше 1.35%, а за второто 2.9%).

В строителството забавянето на спадовете на месечната продукция на годишна база, което започна от началото на годината, продължава. То се дължи на бързото възстановяване в гражданско-инженерното строителство, чиято продукция за месеците от март насам се приближи до миналогодишните си нива и за август вече надхвърли нивото си от август година назад.

За третото тримесечие на 2010 г. се очаква, че спадът на добавената стойност в този сектор ще се свие съвсем близо до нулата в сравнение с този за второто тримесечие (който беше 1.6%) Растеж също е възможен, но също близо до нулата, и то евентуално под влияние на динамиката в гражданско-инженерното строителство.

Месечният оборот в търговията на годишна база също има възходящ тренд от март насам, но все още се намира в територията под нулата. Тенденцията в сектора се обуславя от търговията на едро. От май насам търговията на дребно, която се движи почти успоредно над търговията на дребно с нехранителни стоки, също започна да се придвижва нагоре към нулата.

Търговията на дребно с хранителни стоки от май започна да расте, но през август отново падна под нулата на годишна база. През септември се влошава и бизнес климатът в търговия на дребно. Възстановяване на годишна база, както на търговията, така и на вътрешното търсене, едва ли бихме могли да очакваме по-рано от четвъртото тримесечие, се казва още в доклада.

За третото тримесечие можем да очакваме забавяне на спада на добавената стойност в търговията в сравнение с този за предходното тримесечие и растеж около нулата за четвъртото.

Бизнес климатът в сектор услуги (без търговия) се движи с големи амплитуди - подобрява се стръмно до април след това се влошава през май и юни, и отново рязко се подобрява през юли и август. Високите нива през летните месеци са основание да се очаква за третото тримесечие общо взето по-слаби спадове в услугите в сравнение с тези за второто тримесечие, и дори растеж, но близо до нулата.

Подобряването на показателя за доверие на потребителите, както и на показателите за очакванията на потребителите за финансовото състояние на домакинствата и за общата икономическа ситуация в страната, започнало през април, продължава и през юли и това дава надежда, че през второто полугодие на 2010 г. ще наблюдаваме забавяне на спада на крайното потребление на домакинствата.

ОТ ЦИР коментират, че външната търговия демонстрира някои положителни тенденции, но е твърде пресилено да се очаква тя да осигури прогнозирания растеж на икономиката. Износът расте с нарастващи темпове като още през юни стойността му достига предкризисните обеми. Вносът се увеличава с много по-ниски темпове, което води до съкращаване на търговския дефицит почти наполовина спрямо осемте месеци на 2009 г. Нещо повече - през юли и август е постигнат положителен баланс в търговията с основните ни търговски партньори - страните от ЕС.

Дотук с положителните новини, според експертите на ЦИР. Стойността на експорта достига 9.8 млрд. евро, но структурата му не се променя - суровините и енергийните ресурси заемат близо 60% и растежът при тях е по-висок, отколкото на общия износ. Единствено при резервните части има по-голямо нарастване след пускането в експлоатация на два нови завода за авточасти.

Още по-неблагоприятна става структурата на вноса, възлизащ общо на 11.86 млрд. евро. Стойността на внесените суровини и енергийни ресурси расте със 17% поради нарастване на международните цени, а на инвестиционни стоки спада с 13%, главно за сметка на машините. Това означава, че производствените предприятия не инвестират в разширяване и обновяване на производството, а така икономически растеж не се постига, обясняват от ЦИР.

Свитият внос на инвестиционни стоки е свързан и със силно намаления приток на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) - едва 835.9 млн. евро за осемте месеца на годината. Дори след последващите ревизии на данните притокът на инвестиции ще остане наполовина по-малък от този през осемте месеца на 2009 г. (2.1 млрд. евро).

Очакванията са през 2010 г. чуждите инвестиции да не надхвърлят 2 млрд. евро, а през следващата година увеличението им да бъде в рамките на 20%. В средносрочен план обаче българската икономика ще продължи да предлага на чуждестранните инвеститори по-голям потенциал за растеж, сравнително добра бизнес среда и относително по-добра структура на разходите, смятат икономистите от центъра.

Натрупаната към септември инфлация по ИПЦ от началото на годината е вече доста по-висока (2.7%, при натрупана 0.6% за цялата 2009 г.), а по ХИПЦ инфлацията е 2.9%. По малката потребителска кошница цените са вече с 1.2% по-високи спрямо декември м.г., докато през юни те бяха с 1.2% по-ниски, а за цялата минала година имаха натрупана дефлация с 2.7%.

Нарастването се дължи на скок през юли и най-вече на септемврийското поскъпване. И в трите индекса с най-голямо нарастване и принос е групата на хранителните стоки. Скокът през юли, обаче, е свързан с промените в цените на газа и се вижда най-добре в нарастването на цените в групи „Жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива" и „Транспорт". Промените в акцизните ставки на тютюневите изделия вече са изчерпали своето въздействие върху цените тази година.

През септември в промишлеността, строителството и търговията на дребно балансът на очакванията за продажните цени през следващите три месеца, т.е. до края на годината, клони към нулата. Преобладаващите очаквания на предприемачите в тези браншове са в посока запазване на равнището на продажните цени. Очаквания за намаление на продажните цени през следващите три месеца все така продължава да има в сектора на услугите. До края на годината от ЦИР не очакват сътресения в сферата на цените. При все още ограничените възможности на вътрешното търсене за годината като цяло оттам очакват да се натрупа не повече от 3-3.5% инфлация в края на годината.

Забавянето на спада на икономиката през второто тримесечие на 2010 г. вече е съпроводено и със забавяне на спада на заетостта на годишна база. Все още обаче спадът на отработените човекочасове е не само по-висок, но и продължава да се ускорява. След като още през първото тримесечие динамиката на производителността се обърна от спад на растеж, за второто този растеж се ускори. Намаляването на заетостта през третото тримесечие ще е по-слабо в сравнение с второто, но ще продължи и занапред, както показват бизнес наблюденията, и ще е най-изразено в услугите и строителството.

Oт март насам тенденцията при месечната безработица (регистрираната в АЗ) е също вече низходяща, макар и доста слаба в летните месеци. След пиковата стойност от 10.26% през февруари, тя слезе до ниво 9.14% през август (при 7.9% август 2009г.). Младежката безработица у нас, която от края на м.г. надхвърли доста средното ниво както за ЕС27, така и за еврозоната, вече понамаля и се приближи до него.

„Очакваме, че месечната безработица най-вероятно ще се задържи около нивата от последните месеци, и дори може да нарасне през есента-зимата поради сезонни фактори", прогнозират експертите от ЦИР.