Вторият търг за проджабата на металургичният комбинат "Кремиковци" отново се провали, въпреки че цената му бе намалена с 20% от обявената на първия търг . Не се явиха кандидати на търга с явно наддаване за продажба на обособена част от комбината "Кремиковци.

Търгът бе за производствената площадка на завода, съобщи пред журналисти синдикът на комбината Цветан Банков. За продажба се предлагаха също всички активи, свързани с основната дейност на комбината.

Оценката на обособената част от имуществото на комбината е 565 517 510 лв. Началната цена за втория търг бе 80 на сто от оценката, или 452 414 008 лв., а стъпката за наддаване - 5 млн. лв.

Поради неявяването на купувачи търгът няма да се състои, обяви синдикът.

Предстои нова оценка на активите на комбината. След това на нов търг ще бъдат предложени всички производствени мощности на "Кремиковци", съобщи още Цветан Банков. Той изрази надежда, че новата оценка ще привлече инвеститори, тъй като основната причина за провала на търга днес, е била твърде високата обявена цена.

На днешният ден преди повече от 40 г. кореспондентите на БТА съобщиха: "Пети ноември, 1963 г. ! Днес влизат в строя пет крупни завода от системата на кремиковския комбинат - първенец на нашата черна металургия, здрава основа за по-нататъшния разцвет на социалистическата промишленост и селско стопанство. Близо 30 000 души са се стекли на площада пред сградата на централното управление на комбината", информират още кореспондентите, впечатлени от "дълго нестихващите възгласи в чест на животворното българо-съветско братство, в чест на славната БКП и КПСС, за мир в света".

Днес е и Денят на металурга. Равносметката от началото на прехода показва, че работещите в бранша от 56 000 души са се "стопили" до 16 000, като в комбината са останали на работа 1200 човека. Спадът в сектора е заради кризата е 20 на сто, въпреки това браншовите организации смятат, че отрасълът може да бъде един от ключовите за ръста на икономиката при изход от кризата. Металургията формира близо 11 на сто от БВП на страната.

Източник: БТА