Еврото се търгуваше разнопосочно в сряда, като валутата приключи без промяна спрямо вторник на ниво 1.3781 долара. Като цяло търговията бе вяла и в малки обеми с оглед предпазливостта преди срещата на финансовите министри на страните от Г-20 днес в Южна Корея. Само постигане на определени договори, които да позволят поскъпването на валутите на т.нар. "Развиващи" се икономики, може да доведе до ново закриване на част от късите доларови позиции.

Опасенията относно фискалната ситуация на Ирландия изглежда все още влияят негативно върху еврото, притискайки го до едномесечно дъно спрямо долара.

От своя страна американската валута получи известна подкрепа и от щатските данни, които показаха изненадващ спад в броя на подадените молби за помощи при безработица и понижение на търговския дефицит. Според изнесените данни, броят на подадените молби е спаднал с 24 000 до 435 000 за седмицата до 6 ноември, което е позитивен сигнал за все още слабата американска икономика. За предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 459 000, като пазарните участници прогнозираха показателят да покаже 451 000 броя.

Междувременно, търговският дефицит на САЩ с някои от основните му партньори също се е свил. Дефицитът с Канада е спаднал до 1.10 млрд. долара от 2.25 млрд. долара, този с Япония - до 5.04 млрд. долара от 5.83 млрд. долара, а този с Мексико - до 5.77 млрд. долара от 6.04 млрд. долара. Дефицитът с Еврозоната се е понижил до 4.77 млрд. долара от 6.46 млрд. долара.

Стерлингът поскъпна с 0.95% през вчерашния ден, достигайки ниво 1.6135 долара, след като излезе Тримесечния инфлационен доклад на Английската централна банка. От Банката заявиха, че комитетът по монетарна политика е готов да действа в която и да е посока, ако рисковете нараснат. Нивото на инфлация се очаква да нарасне в краткосрочен план до равнище по-високо от това през август.

Прогнозира се показателят да бъде над поставената цел през цялата 2011 година и да спадне под 2% в началото на 2012 година. Отчетено е в доклада, че мненията относно развитието на инфлационните процеси в банката са по-обхватни от обикновено. Рисковете като цяло за инфлацията остават за покачване. Предвижда се основната лихва да започне да се повишава постепенно през второто полугодие на 2011 година.

Йената спадна до ново 5-седмично дъно, след като по-силните икономически данни от САЩ задълбочиха покачването в доходността на американските ценни книжа. Доходността на 10-годишната книжа качи към 2.747%, най-високото ниво от 20 септември насам, а на 30г. книжа се покачи към 4.287%. Спрямо долара, японската йена спадна с 1.30%, достигайки ниво 82.77 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД