Странни и ненужни проекти са били финансирани с европейски средства в момент на икономическа криза и бюджетни съкращения, пише британският в. "Дейли телеграф".

Унгарска фирма е получила миналата година от ЕС сума, равняваща се над 350 000 британски лири, за проект за подобряване стандартите на живот и ежедневието на кучетата, пише британският вестник, като се позовава на изводите на изследване на мозъчния тръст Отворена Европа, публикувано вчера.

В документа са изброени 50 примера за странни и ненужни проекти, кандидатствали за европейско финансиране и получили средства в момент, когато страните членки затягат коланите и въвеждат мерки за бюджетни съкращения. В изследването са дадени и примери за добра инвестиция на европейски средства, които са съпоставени с примерите за пилеенето на пари и които дават отговор на въпроса как би могла да се реформира системата за европейско финансиране.

Странният унгарски проект за подобряването на живота на кучетата е бил финансиран от Фонда на ЕС за развитието на селското стопанство. Центърът, в който кучетата са щели да водят благодатен живот, е трябвало да бъде оборудван със система за хидротерапия за четириногите. След като получили европейските пари за центъра, инициаторите на проекта го изоставили.

Помещенията за центъра, който трябвало да се намира в района на град Дрегелипаланк, останали празни, на произвола на съдбата, в плен на бурените. Въпреки това фирмата, стояща зад проекта, продължила да получава европейски средства и по други свои проекти. Едва шест месеца по-късно унгарските власти започнали разследване за дейността на въпросната компания и за нейното финансиране.

Австрия също имало странен проект. Там тиролски фермери получили от същия европейски фонд сума, равняваща се на 14 000 британски лири, по проект за повишаване на емоционалната връзка на селскостопанските работници с обработваемите от тях територии.

В изследването на Отворена Европа като лош пример за европейско финансиране се посочва и похарчването на сума, равняваща се на 4.5 милиона британски лири, за допълнителни лимузини за европейските депутати, когато Европейският парламент заседава в Страсбург.

Това кара все повече хора да си зададат въпроса дали е нужно ЕП за има две седалища - в Брюксел и в Страсбург. Като пример се посочва и това, че ЕС е открил в Люксембург културен клуб само за свои служители за сума, равняваща се на 4.4 милиона британски лири.

В този клуб има скъп ресторант, клуб за дегустация на вино и дансинг за шотландски танци.

"Въпреки мерките за бюджетни съкращения из Европа, големи количества пари продължават да се харчат по проекти, които не помагат с нищо на икономиката на ЕС да се възстанови", казва Мат Пърсън, директор на Отворена Европа. "Не трябва да се говори изобщо за увеличаване на бюджета на ЕС, докато проблеми като пилеенето на пари и лошото управление на европейските програми за финансиране не бъдат решени веднъж завинаги", допълва той.

Източник: БТА