Двегодишната давност за ползването на платения отпуск ще важи за дните от тази година, давностният срок не е за стари отпуски, т. е. неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск от предишни години няма да "изгори" след 2011 г .

Давността не засяга неизползваните почивни дни, натрупани до края на юли тази година, когато промените в Кодекса на труда влязоха в сила.

Това разясни на пресконференция днес социалният министър Тотю Младенов по повод решението на Конституционния съд, че текстът, с който се въвежда двегодишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на конституцията.

Що се отнася до новите отпуски, почивката ще се губи след изтичането на две години от годината, за която се полага.

Социалният министър Тотю Младенов е удовлетворен, че Конституционният съд запази двегодишния период на давност за ползването на отпуските от 2010-та година нататък:

Ние сме удовлетворени, че Конституционният съд на практика потвърди нашите усилия да сложим ред, веднаж завинаги, с това хората да си ползват отпуските и да няма пречка от работодателите затова. Ние решаваме проблема от 31 юли тази година натам.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че не трябва да се допуска съдебни състави да се объркват за давностния срок, необходимо е ясно да се посочи, че е оттук нататък, а не за стари отпуски.

Конституционният съд отмени текста от Кодекса на труда, с който се предвижда натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да "изгарят". Според съдиите обаче текстът, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на конституцията.

Източник: БНР